Összeköt a lelki köldökzsinór

Összekötött bennünket, akik ott voltunk kedden délután a Déryné Rendezvényház nagytermében, a közös érdeklődés, a kapocs, hogy többet megtudjunk a Lelki Köldökzsinór Egyesületről. Arról a helyi csoportról, amelynek lelkes tagjai dr. Ördög János szülész-nőgyógyász főorvos, holisztikus gondolkodású orvos vezetésével igyekeznek saját maguk és a hozzájuk kapcsolódók életét, figyelmét a mindennapok, a tudatos jelen-lét fontosságára irányítani.

Dr. Ördög János és felesége Ördögné Vecsey Katalin nemcsak a magánéletben alkotnak egy párt, hanem érdeklődési körük, szemléletük is hasonló, a munkában is társak. Egyre jobban felkeltette a figyelmüket a „lelki köldökzsinór”, amely egy életen át ível, amihez tudnunk kell, hogyan kapcsolódjunk jól, s miként legyünk magunkkal összhangban, egészségben, teljes egységben. Ezekből az elképzelésekből fogant meg az egyesület ötlete, amelyhez lelkes segítők, együtt gondolkodók kapcsolódtak. A csoport munkáját, célkitűzéseit ismerhették meg a jelenlévők kedden délután.

A program Nagy Nikolett konferanszié köszöntője után a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek és tanárának zenés játékával (közreműködött: Dani Dávid, Nagy Daniella, tanár: Nagy Dávid) hangolt bennünket a folytatásra, az előadás eszmei mondanivalójára.

Elsőként a Szent Erzsébet Kórház főigazgatója, dr. Sinkó-Káli Róbert szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a testi, lelki egészség nagyon fontos, illetve az egyesületnek azon célkitűzése, hogy ebbe családokat, párokat szeretnének bevonni. Kiemelte: erre szükség van, hiszen alapvető a lakosság egészségi állapotán segíteni, amelyért elsősorban mindenki maga tehet. Kizárólag az egészségügy ezen nem tud javítani. Az életmódnak, a genetikának, a környezeti tényezőknek összességében szerepük van ebben a folyamatban.

Erdei Gábor Aranyosi Ervin költő az egyesületnek/az egyesületről írt szerzeményét tolmácsolta a közönségnek, majd a folytatásban láthattuk az „élet körforgását” egykori és jelenlegi óvodások előadásában, akik a Központi Óvodából érkeztek Kunné Darók Anikó szakmai vezetésével. Mosolyogtató, olykor könnyfakasztó, de mindenképp elgondolkodtató mondanivalót osztottak meg rövid szerepjátékukkal a gyermeki, a fiatalkori létről, a szülőségről, a családról, a feleség és a férj kapcsolatáról.

Ezek után mutatkozott be az egyesület, vagyis mutatta azt be dr. Ördög János egyesületi elnök. Család születik előadásában azzal kezdte: egyfajta útjelzést szeretnének adni, hogy az élet útvesztőjében ki-ki megtalálja a maga életfeladatát. Hangsúlyozta, hogy a negatív és pozitív élményeket el kell tudni fogadni. Persze minden ember békés érzésre vágyik, de ehhez hozzátartoznak az olykor negatív élmények, tapasztalatok is.

„Az elmével tudni kell bánni. Minden a figyelemmel kezdődik. Ez az egyetlen eszköz a kezünkben. Többféle figyelem létezik: koncentrált, irányított figyelem, de létezik figyelmetlenség is, amikor mindenre figyelni akarunk és közben nem tudunk szinte semmire. Azért nem, mert egyfolytában gondolkodunk. Ebbe belefáradunk. Értelmetlen „mentális utazással” töltjük az időnket: vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőtől rettegünk. Egy valahol nem vagyunk csak ekkor: a jelenben. Pedig ez lenne a legfontosabb, mert itt tudunk mindenen változtatni, mindenről dönteni. Nem a múlt és jövő határozza meg mi fog velünk történni, hanem az, miként gondolkodunk ezekről. Következő figyelemfajta a tiszta, éber figyelem. A figyelmet megtanulni fenntartani, irányítani, átirányítani, kiterjeszteni mind lehetséges, tanulható.” – hallhattuk dr. Ördög Jánostól, aki a családra, mint az egészséges társadalom alapkövére is felhívta hallgatósága figyelmét.

S hogyan lehet tudatosan figyelni, éberen jelen lenni, tudatosan életet vezetni? Ezt kínálja a mindfulness tréning, amely nyolc héten át tart, de úgy a jó, ha az ott tanultakat egész életünkben magunkkal visszük. A köldökzsinór mindkét végén „mi” vagyunk. Vagyis mi döntünk arról, hogy összekapcsolódunk-e, s hogy ez meddig tart.

Dr. Ördög János arról is beszélt, hogy saját kielégítetlen szükségleteink állnak a félelmeink mögött. Hallhattuk: „Fontosak a bizalomra épülő kapcsolatok, s az, hogy egyedül csak magunkon tudunk változtatni, a mi hozzáállásunkon. A másik emberen nem. Helyes kommunikációval, elfogadással viszont javíthatók emberi kapcsolataink. Érdemes a szívünkre hallgatni. Szó volt az oxitocin fontosságáról, ami a lelki köldökzsinór molekulája. A szeretet, a bizalom bennünk van, nekünk csak el kell indítani, és visszakapjuk. Hiszen másokhoz az út önmagunkon keresztül vezet.”
Az egyesület segíteni kíván a várandósgondozásban, az egészségtudatos szülőségben, a fiataloknak, a pároknak.

A keddi esemény zárórészében Kiss Ágnes háromgyermekes édesanya számolt be tapasztalatairól, amelyet az egészségtudatos várandósgondozás és szülés során élt meg. Az egyesületi bemutató kötetlen beszélgetéssel ért véget, abban a reményben, hogy minél többeket összeköt majd a lelki köldökzsinór.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?