Hóhatár az akváriumban

Az állatkert oktatóközpontja szombat délután megtelt az akvarisztika iránt érdeklődőkkel, hiszen a szakma éllovasától, Veréb Gábor világbajnok akvakertésztől hallhattak tippeket, praktikákat az érdeklődők.

A szép számmal összegyűlt érdeklődőt Fercsik Péter gyűjteményvezető köszöntötte, majd átadta a szót Veréb Gábornak, aki Debrecenből érkezett a Jászberényi Állat- és Növénykertbe. A Befőttesüvegtől a díjnyertes akváriumig című előadásán számos fotó bizonyította, hogy egyszerű növényekből milyen csodaszép, díjnyertes akváriumok készíthetők.

Veréb Gábor szerencsésnek tartja magát, mert fiatalkori hobbijából a megélhetését is tudja biztosítani. A harcsafajok tenyésztésében olyan sikeresnek bizonyult, hogy a ’80-as évek elején megnyithatta saját kisállatkereskedését. A hobbi és a munka találkozása idővel egyre több gyümölcsöt hozott és ma már két világbajnoki címet is magáénak tudhat, melyeket az AGA (Aquatic Gardeners Association) világversenyén szerzett. 2014-ben a Fenyveserdő című kompozíciójával nyert, 2016-ban pedig a Készülődés az őszre című akváriumával védte meg címét a holland akvárium kategóriában, ahol a növényeken van a hangsúly.

Akváriumépítésnél mindig arra törekszik, hogy olcsó növényeket, egyszerű megoldásokat használjon. „Nem pénz kérdése az akvarisztika, hanem a hobbista lelkesedése az alkotás iránt.” Egyik akváriumában például közönséges akácfa tuskók adták az alapot, de már kiszáradt bonsai és kövek is álltak az alkotás középpontjában. Fontos, hogy a készítő a kompozíció kialakítása során megtalálja az egyensúlyi állapotot az aranymetszés szabályai szerint. Nem egyszerű trópusi esőerdő nyújtotta látványt készíteni az akváriumban, tisztában kell lenni az ültetett növények tápigényével, fényigényével, a víz minőségével és az ápolás rendszerességével is. Kellő odafigyeléssel és türelemmel az akvárium végtelen nyugalmat árasztó dísze, víz alatti virágoskertje lehet az otthonunknak. Gábor elmondása szerint a versenyzés egyik legnehezebb momentuma a fotózás, ami csak részben tudja visszaadni a valóság látványát. Jelenleg igen nehéz kompozíción dolgozik Hóhatár címmel, ami megizzasztja a világbajnokot, de annál nagyobb lesz a munka végén az öröme.

Az érdekes, gyönyörködtető fotókkal gazdagított előadást követően élénk társalgás és tapasztalatcsere alakult ki az előadó, és a téma iránt érdeklődő közönség között.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?