A Jászság szíve csalogat

Az idei Utazás kiállításon is megkülönböztetett érdeklődés kísérte a Jászság bemutatkozását a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A március 2-a és 5-e között megrendezett, negyvenedik budapesti kiállításon a Jászság külön standdal volt jelen. Jászberény és Jászapáti városok önkormányzataihoz idén Jászladány is csatlakozott.

A Jászságot bemutató stand falát háromdimenziós virágokból kirakott jászsági motívum díszítette. A kiállítótér legszebb darabját a Jász Múzeum adta, ami egy különlegesen szép festett láda, amit Holló László készített. A láda belsejét jász hímzéssel készült terítőkkel, keszkenőkkel, párnahuzattal díszítették. A stand szintén meghatározó darabja volt Kalla Pál méretes és látványos hordója.

Mind a négy nap jelen voltak a Jászsági Pálinka Lovagrend tagjai, akik elegáns bársony öltözékükben a helyi pálinka jó hírét öregbítették. Már a nyitónapon nagy sikert aratott a látogatók körében a kicsiny Lehel-kürtöt formázó ivó alkalmatosságból kínált díjnyertes birs-, barack-, szilva- és meggypálinka.
Olyannyira, hogy az arra járó montenegrói kiállítók azonnal több üveggel szerettek volna vásárolni.

Idén először a Sasközpont is társkiállító volt. A madarak védelmén túl különféle interaktív elemekkel – tollak, szárnyak – bemutatásával készültek, melyeket felnőttek és gyerekek egyaránt nagy érdeklődéssel szemléltek.

A kiállítók között volt a Jászberényi Állat- és Növénykert, a Jégcsarnok és a két strand: a Városi Strand és Termálfürdő, illetve a Lehel Strand és Uszoda, új szórólapokkal és egyéb kiállítási elemekkel színesítve a standot. Jászapáti mindenekelőtt a Tölgyes Gyógyfürdőt ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Felkereste a standot Csikós Miklós regnáló jászkapitány és felesége, valamint dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke is. A Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör hímzőasszonyai idén is szépséges jász mintákat varázsoltak zöld fonallal a terítőre. Nagy népszerűségnek örvendtek.

Szombaton Jászladány polgármester asszonya és a szervező csapat gyönyörű jász viseletben invitálták a látogatókat a soron következő XXIII. Jász Világtalálkozóra, amelyet a település a Jászok Egyesületével közösen rendez június 23-tól 25-ig.

A zárónapon, vasárnap Rozmann Gréta mézkirálynő népszerűsítette a jászsági mézet és a 30. jubileumi Nemzetközi Mézvásárt és Méhésztalálkozót, amely augusztus 5-én lesz Jászberényben.

A Jászság háziasszonya, Molnár Mária Edit, a jászberényi Tourinform iroda vezetője összegzésében elmondta, hogy nagy sikerrel mutatkozott be a kiállításra készült „Jöjjön Jászberénybe, a Jászság szívébe” című új kiadványuk, amely a Lehel-kürttel a címlapon invitál mindenkit erre az elragadó tájékra. A húsz oldalas, szép fotókkal illusztrált összefoglaló füzet a város kulturális és szabadidős értékeit mutatja be. A legnépszerűbb szórólapok közé tartoztak a jászsági hímzésmintákkal díszített könyvjelzők, melyek Jászberény kihagyhatatlan látnivalóiról és a 2017-es év főbb rendezvényeiről adtak hírt. A visszajelzések alapján a Jászság standja igazi színfoltja volt a kiállításnak – fogalmazott. Nemcsak a különleges dekoráció, berendezési tárgyak és kiadványok révén, hanem a jász viseletekben és lovagrendi ruhákban résztvevő, jó kedélyű csapat miatt is. Ezek a személyes kapcsolatok és élmények azok, amelyekre később is emlékeznek a látogatók és amelyek miatt úgy döntenek: „Igen, érdemes ellátogatni a Jászok földjére!”

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?