Télűzés mulatsággal

Február hónapja vízkereszttől hamvazószerdáig rendszerint a farsangi mulatságok jegyében telik. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat rendhagyó módon, először rendezett farsangi bált, melynek február 26-án, vasárnap a Pájer Antal Művelődési Ház adott otthont.

A délutánt Kladiva Imre plébános nyitotta meg, a várakozás örömteli időszakáról beszélt, mely Jézus feltámadásának üzenetét közvetíti. Farkas Miklós a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Kökény Kálmán a pénzügyi bizottsági tagja, a Laso Drom alelnöke köszöntötte a jelenlevőket. A nyitóbeszédekben elhangzott a nagyböjtig tartó időszak eredete, melyet a népünnepélyek, mulatozások, lakomák jellemeznek. Farkas Miklós kiemelte, hogy szeretnének hagyományt teremteni az első farsangi délutánnal.

A rendezvényen a Jászapáti Hagyományőrző Kulturális Folklór Csoport táncosai ropták a táncot, melyhez ifj. Seres János húzta a muzsikát. A fantáziának egészen a klasszikus hercegnő öltözettől a Monster High babáig semmi sem szabott gátat. Népszerű öltözet volt a táncos cigánylány, az ördög és a tündér jelmez. A fiúk között felfedezhettünk harcosokat, de elefánt és dínó maskara is színesítette a repertoárt. A legnagyobb tetszést kiváltó jelmez a közmunkásnak öltözött fiúé volt.

Két korcsoportban a hat év alattiak és a 7-14 éves gyermekek mérték össze kreativitásukat, melynek eredményeképp mindkét kategóriában 3-3 helyezést és 1-1 különdíjat ítélt oda a zsűri, ezzel is örömtelibbé téve a gyermekek farsangját.

A jelmezes bemutatkozások között, egy helyi hátrányos helyzetű tartósan beteg gyermek ajándékozásáról sem feledkezett meg az önkormányzat. Vajda Attila, a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Szervezet vezető jogvédője a szervezet nevében, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzattól Farkas Miklós és Kökény Kálmán a Laso Drom alelnöke adta át ajándékait a gyermeknek.

Farkas Miklós elégedett volt a rendezvény lebonyolításával, melyen közel 200-an vettek részt. Bízik benne, hogy a jövő évben is lesz lehetőségük megrendezni a programot.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?