Örvendjetek! – keresztények bálja

A farsang végi keresztény bál az örömmel töltekezés ideje. Február 25-én, szombat este tizenhatodik alkalommal gyűlt össze városunk hívő közössége, hogy farsang utolsó szombatján együtt bálozzon, jótékonykodjon a nagyböjt kezdete előtt.

A közel négyszáz fős vendégsereg először gyűlt össze a Nagyboldogasszony iskola új sportcsarnokában az iskola tanárai, a támogató szülők és a főtemplom hívei által ünneplőbe díszített, impozáns helyszínen. A kék és sárga díszítés bálozni, szórakozni hívott a húsvétra felkészítő negyvennapos böjti időszak előtt. Az este házigazdája, Mizsei Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szántó József apátplébános mondta el üdvözlőbeszédét. Örvendezni, a bánatot a küszöbön kint hagyni, egymás felé nyitni hívott meg minden résztvevőt. Hangsúlyozta, hogy a karácsonyi örömhírt csak Isten tudja állandósítani életünkben, igazi feltámadás csak Vele együtt tapasztalható meg húsvétkor. Szép, boldog folytatást, a Boldogasszony pártfogását kívánta a Jézusról tanúságot tevő utunkon.

Az ünneplők között tiszteletét tette Szabó Tamás polgármester és Pócs János is. A Jászság országgyűlési képviselője egy latin mondással üdvözölte a bálozókat: Similis simili gaudet – a hasonló örül a hasonlónak. Elmondta, hogy mindig jó ebben a körben együtt ünnepelni, mert itt számíthatunk egymásra. A játszótéren a homokvárat egy kődarabtól megépíteni nem tudó kisfiú példájával figyelmeztetett: soha ne add fel az álmodat, míg mindent meg nem tettél! Ezt követően Csikós Miklós jászkapitány fejezte ki jókívánságait az ünneplőknek és nyitotta meg a bált. Ő is utalt a farsangi időszak végére, az ébredő természet szépségére. Továbbá felhívta a figyelmet a böjti időszak feladataira, kötelezettségeinkre.

A báli műsor három táncprodukcióval folytatódott. Először a Nagyboldogasszony iskola első osztályosai léptek színpadra. Elbűvölő country táncukat Tóthné Joó Rita koreografálta, Kovács Tiborné osztályfőnök egyengette. A kisebbeket az iskola büszkeségei, a végzős tizenkettedikesek követték. Egyikük, Török Rebeka ötlete alapján rumba produkciót mutattak be az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatója, A Dal döntős alkotásával, Tóth Gabi Hosszú idők című szerzeményével. Az ünnepi műsor leginkább várt produkciója évek óta a Nagyboldogasszony iskola pedagógusainak tánca. Ezúttal egy orosz népi tánccal, kalinkával örvendeztették meg a táncos lábú tanárnők a nagyérdeműt. A hangulat ismét a tetőfokára hágott Józsa Péter Pál koreográfiájának láttán.

A vacsora előtti imát dr. Novák István főigazgató atya vezette. A szépen terített asztalra a hagyományokhoz híven a Kukta Kft. szolgáltatta az ínycsiklandozó falatokat. Ezúttal kemencében sütött, füstölt sonkával, aszalt paradicsommal és mozzarellával töltött sertéskaraj rolád és sokmagvas, rostonsült csirkemell filé borzolta az ízlelőbimbókat. A köret fűszeres pecsenyelé, rukkolás burgonyapüré és vajas bébirépa volt zöldborsóval, majd többféle rétesnek örülhettek az édesszájúak.

Ezt követően a talpalávalót egészen hajnalig a Vídia Zenekar szolgáltatta. A tánczenekar – mintegy az együttesek között utolsó mohikánként – kizárólag a színpadon megszülető produkcióhoz ragaszkodik, semmiféle technikai segédeszközt nem használtak. A bál vendégművésze a jászberényi származású Vas Mária volt. Az énekesnő repertoárjában megszólaltatott világhírű musicaleket. Hallhattunk a Mozart, a Rebeka, a My Fair Lady és az Elisabeth című darabokból fülbemászó részleteket. Ezt követően Hungária- és Dolly Roll-szerzeményekkel invitálta táncba az énekesnő a vendégeket.

Egész este során lehetőség volt tombola vásárlásával támogatni a Szent István Közösségi Ház Alapítványának tevékenységét. Az ide kötődő közösségek – cserkészek, hittanosok, táborozók, énekkarosak – hitéleti eseményeit fogják segíteni a befolyt bevételből. Nagy értékű ajándéktárgyak találtak szerencsés gazdákra a sorsolás folyamán: így Jászberény Város Önkormányzata felajánlásában kombinált hűtő, Pócs János felajánlásában festmény, a Jász-Plasztik Kft. felajánlásában Samsung plazmatévé, valamint egy erdélyi utazás.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?