Jászberény és Európa

Önkormányzati képviselő fórumot tartott a Demokratikus Koalíció helyi szervezete február 23-án a Városi Könyvtárban. Az est vendégelőadója Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, aki kitért a városi, valamint az országos ügyeket érintő kérdésekre.

Dr. Gedei József, a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének elnöke kultúránk sokszínűségével, a hagyományápolásának fontosságával kezdte beszédét. Jászberényben mindig is erős volt a jászsági identitás ápolása, ezért fontos, hogy a várost érintő helyi ügyekről is a lakosság döntsön. A továbbiakban fajsúlyos kérdéseket fogalmazott meg a Redemptioval kapcsolatban, a helyi érdekek képviseléséről, és az idei önkormányzati költségvetés – február 15-én már elfogadott – tervezetéről.

Niedermüller Péter a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a magyarok képtelenek a jelentősebb összefogásra, holott ez lehetne a változás zászlóshajója. Súlyos társadalmi igazságtalanságnak nevezte az állam által kínált pályázatok illetéktelen kézhez jutását. „Nemcsak a pénzről van szó, hanem azokról a lehetőségekről, ami így elveszik” – vélekedett az alelnök. Kifejtette, hogy a kormány feladata lenne az egészségügy rendbetétele, illetve a fiatalok jövőképéről való gondoskodás, azonban egyik területen sincs érdemi javulás.

Ezt követően beszédében kitért az oktatásügyre, mely a legutóbbi PISA-i felmérések szerint elkeserítő adatokkal szolgált. A diákok 27 százalékát funkcionális analfabétának nevezte, melyet az ország termelt ki. Ennek következménye, hogy drámai és kilátástalan a hazai nyugdíjrendszer, valamint a jövőre nézve kétséges a fenntarthatósága. „Minél jobban félünk, annál több okunk lesz félni!” – utalt vissza az elhangzottakra, majd pozitívabb hangvétellel – a bevezető szavaihoz visszakanyarodva – a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Az est záró részében fórum következett, mely dr. Magyar Levente egykori polgármester felszólalásával kezdődött. Kiemelte, hogy a magyar értelmiségnek kell kiállni a helyi ügyekért, ahogy egykor nemzetünk tette a szabadságharc idején.

Végezetül az egyik lakos az elkerülő út megépítésére tért ki. A mindennapos forgalom szennyezi a levegőt, ami több asztmás lakosnak is komoly problémát jelent. Illetve a tehergépjárművek súlya rongálja a már amúgy is rossz állapotban lévő utakat, ezért mindenképp célszerű lenne megépíteni az elkerülő utat. Ennek érdekében indítványozott aláírásgyűjtést dr. Gedei József képviselő, amit a rendezvény végén többen aláírtak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?