Álmoktól a hivatásig

Idén februárban a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ nyolcvannyolc hallgatója fejezte be tanulmányait a Tűzoltó II. szakképesítésen. Az ünnepségen, Dr. Góra Zoltán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elismerő oklevelet adott át a kiemelkedő tanulmányi eredményéért, többek között a jászberényi Limbóczki János tűzoltó őrmesternek.

Engedd meg, hogy gratuláljak, hiszen a legjobbak között végeztél. Múlthéten a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség éves értékelőjén is kitüntettek, mit jelent neked a két elismerés?

Ösztönző és építőjellegű számomra, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Viszont úgy gondolom a legnagyobb elismerést a valóéletben kapjuk, a sikeres bevetések után. Ennek érdekében az iskolában magas színvonalú oktatást kaptunk, ahol igyekeztem jól teljesíteni. Örülök, hogy ilyen eredménnyel végeztem, amit a tanáraim és a mostani feletteseim is értékeltek.

Milyen utat jártál végig, hogy hivatásos tűzoltó legyél?

Minden gyermek álma, hogy „tűzoltó lesz, vagy katona” én az előbbit választottam. Nem véletlenül, hiszen a jászalsószentgyörgyi otthonomhoz közel volt a tűzoltószertár, így sokszor figyeltem az ott tevékenykedő tűzoltókat. Ezen felbuzdulva 2010-ben jelentkeztem önkéntes tűzoltónak, a negyven órás tanfolyam után pedig munkába álltam. Ez idő alatt képeztem magam és minden lehetőséget megragadtam, hogy a hivatásos pályához közelebb kerüljek. A csapatból többek között én is megszereztem a tűzoltás vezető engedélyt, amely lehetővé tette, hogy a riasztásoknál önként vonulhassunk.

Végül városunk tűzoltó egyesületéhez csatlakoztál. Hogyan kerültél Jászberénybe?

Tavaly májusban többszöri próbálkozásom után, behívtak a tűzoltólaktanyára és lehetőséget kaptam, hogy elvégezzem a képzést. Természetesen örömmel igent mondtam. Berényből hárman kezdtünk szeptember 4-én a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában, majd egy közel féléves képzésben vettünk részt és február 14-én nyolcvannyolc hallgatóval együtt megkaptam a szakképesítést.

Mi motivált, hogy száz százalékosan odatedd magad a tanulásban, a munkádban?

Mikor önkéntes tűzoltóként belenéztem annak a szemébe, akin segítettem, ez motivált és erőt adott, hogy nap mint nap csináljam. Az igazi megbecsülés mikor valaki azt mondja: köszönöm, ezt semmilyen anyagi juttatás nem tudja felülmúlni.

A szakmád teli van kihívásokkal, számodra mi a legnagyobb, illetve mivel bátorítanád azokat, akik szintén ezen a pályán képzelik el magukat?

A legnagyobb kihívás végrehajtani úgy a feladatot, hogy az adott szabályoknak és a szituációnak megfeleljen. Mikor megszólal a csengő, nem tudjuk mi fog várni bennünket, erre nem lehet teljesen felkészülni. Leginkább azt üzenném a pályakezdőknek, hogy aki érzi magában a hivatástudatot, ne adja fel, járja végig az útját. Mindenképp szeressék, amit csinálnak és hivatásból legyenek tűzoltók.

Kinek köszönheted, hogy idáig eljutottál?

Senkit nem szeretnék megnevezni, rengeteg támogatást kaptam. A Jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltó egyesület minden tagjának sokat köszönhetek, a segítőkészségért és a lehetőségekért. Ugyanígy a hivatásos állományban bárkihez fordulhatok, senki nem utasít el. Szerencsés embernek tartom magam, hogy Jászberényben vagyok tűzoltó és egy ilyen összetartó csapat tagja lehetek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?