Pillantás a kapun túl

Valljuk be, mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, mi vár ránk a halál után. Kedd este a Déryné Rendezvényházban R. Kárpáti Péter, színművész kereste a választ filmvetítéssel kísért előadásában.

R. Kárpáti Péter, akit sokan a Barátok közt című szappanopera Berényi Andrásaként ismerhetnek, az utóbbi hónapokban e komor, ám izgalmas téma boncolgatásának szenteli idejét. A halál közeli élményekből könyv is született Élet az élet után címmel, illetve egy azonos című nyolc részes filmsorozat is elkészült. A filmet egyelőre televízió csatornák nem vásárolták meg, előadások alakalmával tekintheti meg a közönség, ahogy az kedd este is megtörtént. A sorozat első két epizódját láthattuk a készítő kommentje mellett.

R. Kárpáti Péter elárulta, a téma már tinédzser kora óta foglalkoztatja, akkoriban R. Moody pszichiáter bestsellere támasztotta fel benne az érdeklődést. Tavaly nyáron egy baráti társaságban került szóba a klinikai halált átélők története, s a társalgás ismét felélesztette a régi kíváncsiságot. Ekkortól kezdte mélyebben beleásni magát a témába, keresgélt interneten, könyvekben, de a vallási és ezoterikus magyarázatokon kívül kevés információra lelt. Elhatározta, hogy természettudományos szempontból személyes történetek tükrében próbál rávilágítani mi is lehet odaát, mit érez él át a halál kapujából visszatérő.

Ismert embereket, többek között Vágó Istvánt, Vekerdy Tamást, Molnár Piroskát, orvosokat, kutatókat, írókat, pszichológusokat, papokat faggat álláspontjukról, a klinikai halálból visszatérőket kérdezi élményeikről. A filmben látott és a könyvben leírt esetek nem dogmák, nem viselnek tudományos állásfoglalást csupán érdekességek, helyenként megdöbbentőek, melyek az élet misztériumáról további gondolkodásra sarkallnak.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?