Pillantás a kapun túl

Valljuk be, mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, mi vár ránk a halál után. Kedd este a Déryné Rendezvényházban R. Kárpáti Péter, színművész kereste a választ filmvetítéssel kísért előadásában.

R. Kárpáti Péter, akit sokan a Barátok közt című szappanopera Berényi Andrásaként ismerhetnek, az utóbbi hónapokban e komor, ám izgalmas téma boncolgatásának szenteli idejét. A halál közeli élményekből könyv is született Élet az élet után címmel, illetve egy azonos című nyolc részes filmsorozat is elkészült. A filmet egyelőre televízió csatornák nem vásárolták meg, előadások alakalmával tekintheti meg a közönség, ahogy az kedd este is megtörtént. A sorozat első két epizódját láthattuk a készítő kommentje mellett.

R. Kárpáti Péter elárulta, a téma már tinédzser kora óta foglalkoztatja, akkoriban R. Moody pszichiáter bestsellere támasztotta fel benne az érdeklődést. Tavaly nyáron egy baráti társaságban került szóba a klinikai halált átélők története, s a társalgás ismét felélesztette a régi kíváncsiságot. Ekkortól kezdte mélyebben beleásni magát a témába, keresgélt interneten, könyvekben, de a vallási és ezoterikus magyarázatokon kívül kevés információra lelt. Elhatározta, hogy természettudományos szempontból személyes történetek tükrében próbál rávilágítani mi is lehet odaát, mit érez él át a halál kapujából visszatérő.

Ismert embereket, többek között Vágó Istvánt, Vekerdy Tamást, Molnár Piroskát, orvosokat, kutatókat, írókat, pszichológusokat, papokat faggat álláspontjukról, a klinikai halálból visszatérőket kérdezi élményeikről. A filmben látott és a könyvben leírt esetek nem dogmák, nem viselnek tudományos állásfoglalást csupán érdekességek, helyenként megdöbbentőek, melyek az élet misztériumáról további gondolkodásra sarkallnak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?