A zöldségek bátorsága

Vasárnap délelőtt igazi télűző farsangi hangulattal fogadták a kicsiket és piciket a mozi emeletén, ahol a Tarisznyás Műhely jóvoltából álarcot, szárdudát készíthettek, majd stílusosan a Maszk Bábszínház mesélt nekik.
A lármás lurkókat Kovács Zoltán és Kovácsné Kriszta, a Tarisznyás Műhely vezetői vezették be a hangoskodó szárduda készítés rejtelmeibe, és a túrófánk gömbölygetésének technikájába. A legnagyobb munkaasztalnál pedig a várva várt matiné előadás mesefiguráinak mintájára álarcokat is készíthettek a gyerekek, hangolódva Gyümölcsfalva lakóinak legendájára.

A kis Hagymafiú történetét életre keltő Maszk Bábszínház visszajáró vendége a vasárnapi matinéknak. Az interaktív formát megtartva, a gyerekek ezúttal is szerves részei és hozzászólói lehettek a történetnek. A farúdra erősített és zsinóron lógó bábok érett, falujukban látszólag békességben élő egészséges zöldségeket és gyümölcsöket formáztak meg. A bonyodalmat a hatalomvágy szülte, amit az üvegházban élők gyakoroltak a falusiakon. A gonosznak látszó, de cseppet sem félelmetes Narancs báró, Citrom herceg és Paradicsom lovag börtönbe vetik Hagyma tanár urat és Körte bátyót, akiket a fiatal Hagymácska és barátja, Retkecske mentenek ki sikeresen.

A vígoperai jellegű zenével átszőtt, vidám, commedia dell’arte hangulatú marionett előadás a látványon és szórakozáson kívül tanulságot is tartogatott a mese végén. Az öntelt, hataloméhes üvegházi növényeknek be kellett látniuk, hogy nem lehet mindenkit zsinóron rángatni. Az tud igazán jól boldogulni az életben, aki becsülettel és szeretettel viseltetik társai iránt.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?