Fellendül a Jászság lovasélete

Jászberényben egyedülálló lovasoktatás veszi kezdetét márciustól, ami közel félezer általános iskolás diákot érint.  A hagyományok ápolása mellett, kiemelt fontosságú az ismeretterjesztés, valamint a fogyatékkal élők személyek bevezetése a lovas környezetbe.

Győri-Karádi Réka a Győri-Karádi Oktatási és Tanácsadó Bt. ügyvezetője, a rendezvény háziasszonya fogadta az érkező vendégeket a Szikra Galériában. Közvetlensége árulkodó jel volt, az aktív lovaséletről, hiszen a meghívott vendégeket ismerősként köszöntötte a rendezvényen.

A sajtótájékoztató kezdetével Szabó Tamás városunk polgármestere beszédében elmondta, hogy a projekttel a lovassport nemzeti ügyének helyi megnyilvánulását indították útjára. Ezzel nemcsak a lovassportok kerülnek előtérbe, hanem az iskolák-, az egészségügy- és a turizmus fejlesztésére is.

„Lovas nemzet a magyar, a lovak évszázadokon át jelen voltak a családokban, a gyógyításban” – ezzel kezdte beszédét Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, majd két személyes élménnyel támasztotta alá a lovasterápia jótékony hatását. Az országgyűlési képviselő szerint a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy olyanok is belekóstoljanak a lovaskultúrába, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon is tartsanak.

Ezt követően Győri-Karádi Réka ismertette a szerződésbe foglaltakat, valamint a program terveit. A projekt elsődleges célja a bevezetni a gyerekeket egy biztonságos lovas környezetbe, a tehetséggondozás, valamint a lovasterápia népszerűsítése. A szeptemberi tanévkezdésre 120 negyedik osztályos tanuló pattan nyeregbe, ezzel lehetőséget kapva egy négyéves képzésre, majd pedig a rajtengelyi vizsga megszerzésére.

Városunkban kiemelt szerepet kap a fogyatékkal élő személyek gondozása, így számukra lovasterápiát biztosítanak, a mozgás és az egyensúlyfejlesztés érdekében. A programhoz négy általános iskola csatlakozott, az Apponyi, a Székely Mihály, a Bercsényi és a Sportiskola. Az iskolákban elméleti síkon sajátítják el a tudást, a gyakorlati tapasztalatokat pedig a lovardában szerzik meg a tanulók, az ide történő utaztatást az önkormányzat finanszírozza.

Győri-Karádi Réka harmincéves lovas háttérrel büszkélkedik, díjugratásban számos kiemelkedő helyezést ért el. Elmondása szerint két lóval fognak együtt dolgozni a program során, valamint egy fedett lovarda áll a rendelkezésükre, így az időjárás sem befolyásolja a munkát. Az adminisztratív feladatok mellett a terepen is kiveszi a részét. „Természetesen a futószárazást, oktatást is fogom csinálni” – hangzott el.

A KLIK tankerület igazgatója Szutorisz-Szügyi Csongor a lovas tevékenység nevelő jellegű hatásáról beszélt, hiszen négy nagy általános iskola érintett. Reményei szerint a közeljövőben nemcsak Jászberény, hanem a Jászságban is számos intézmény csatlakozik a projekthez.

Dr. Bördős Lajos a Jászberényi Sport Egyesület elnöke kifejtette, hogy a jászoknak génjeiben van a ló szeretete, ápolni és őrizni kell a hagyományokat. Mint orvos állítja, hogy az egészségmegőrzés szempontjából is érdemes beiktatni a gyakori lovaglást.

A program gyógyterápiás vonala a fogyatékkal élőknek kínál új alternatívákat. Dr. Tóth Miklós a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke szerint akár 4-5 lovaglás után már jelentős fejlődés figyelhető meg a mozgássérültek vagy az autizmusban szenvedők egészségi állapotán.  A mozgásszervi megbetegedések mellett, a pszichés zavarok leküzdésére is gyógyír a lovak közelsége.

Bíró Árpád a JNSZ megyei Lovassport Szövetég elnöke Jászberényt a lovazás fővárosának titulálta, hiszen városunk gazdag múltú fogathajtó és díjugrató versenyek lebonyolításában. Ezzel Jászberény az egyetemes sport hírnevét öregbíti, melyben mind az 500 résztvevő nyertes lesz.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?