A magyar nyelv szépsége

A Szép magyar beszéd verseny területi fordulójának adott otthont február 8-án, a Jászberényi Városi Könyvtár. A Jászságból négy településről – Jászberényből, Jászapátiból, Jászárokszállásról és Jánoshidáról – érkeztek felső tagozatos tanulók.

A magyar nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc emlékére rendezett szépkiejtési verseny több évtizedes múltra tekint vissza a könyvtár életében. A megyében egyedülálló a könyvtári szervezés, hiszen többnyire iskolák keretén belül zajlik. A Szép magyar beszéd verseny a hagyományőrzés szellemében erősíti az anyanyelvápolás nemzeti ügyét.

Idén a tavalyihoz hasonló létszám alakult ki a megmérettetésen. Tizennyolc diák érkezett a Jászság környező településeiről. A verseny a szabadon választott olvasmányokkal kezdődött, majd a második részben a rendezők által kijelölt kötelező szöveggel folytatódott.

A legnépszerűbb szabadon választott részletek Wass Albert tollából születtek. Többen megpróbálkoztak Bencédy József Durvaság, trágárság című írásának előadásával. Gömöri Árpád, nyugalmazott magyar tanár, a zsűri elnöke szerint felkészülten érkeztek a tanulók a területi fordulóra, bár visszatérő hibának számít korunk egyik nyelvi sajátossága, a felgyorsult beszéd. Az olvasás értékelésénél fontos szempont a szövegértés, a szöveghűség, a hangvétel, a hangsúlyozás és a szünettartás. Azonban számít a kiállás is, és az, hogy hozzáillő szöveget válasszon a tanuló – tudtuk meg a zsűri elnökétől.

A zsűri tagja az elnök mellett Egyedfi Gizella nyugdíjas könyvtáros, Stelkovicsné Kreuter Anikó, a Sportiskola intézményvezető helyettese, valamint Bolya Katalin, a Jászárokszállási Általános Iskola és a Lehel Vezér Gimnázium pedagógusa volt.

Az 5-6. osztályos korcsoportban Szűcs Emesét, a Szent István Sportiskola tanulóját értékelték legjobbnak. A képzeletbeli dobogó második fokán a Jászárokszállásról érkezett Gyóni Petra, harmadik helyen pedig Balogh Ivett végzett Jászapátiból.

A 7-8. osztályos korosztályban Major Anikó Anna, árokszállási diák jeleskedett, így ő képviselheti a Jászságot az országos területi döntőn. Második helyezést ért el Halász Rebeka, a Sportiskola diákja, valamint a mezőnyben harmadikként végzett – az árokszállásiak nagy örömére – Bobák Zsanett.

A résztvevők emléklappal gazdagodtak, a nyertes tanulók pedig oklevéllel tértek haza.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?