A világ trendje

A havi rendszerességgel történő üzembejárás sorozatban február 8-án a Trend Kft. telephelyére látogatott el Szabó Tamás polgármester és az őt kísérő képviselőkkel, valamint a helyi sajtó munkatársaival.

A vendégeket Sinka Tibor, a cég egyik tulajdonosa, valamint Berente Norbert, a gyártásért felelős vezető fogadta. A társaság alapításának körülményei, fő tevékenysége már ismert volt a képviselők számára, hiszen három évvel ezelőtt már részt vettek egy jellegében hasonló bemutatkozáson, így volt alapjuk az összehasonlításra. Akkor a gazdasági válság nehézségeivel küzdött a cég, most a küzdelmes éveken túljutva már folyamatosan felfelé ívelő növekedésről számoltak be.

Sinka Tibor elmondta, hogy bár a gazdasági válság őket is érintette, azért jelentősen nem rázta meg a vállalkozást. A 2015-ös évben sikerült ismét növekvő pályára állítani a termelést. Tavaly már húsz százalékos árbevétel növekedést könyvelhettek el. Mindehhez hozzátette, hogy a létszám szinte változatlan – körülbelül 350 ember dolgozik náluk –, tehát a több profitot hatékonyabb munkával sikerült elérni. A napi megbeszéléseken rendszeresen felmerül a hatékonyságnövelés kérdése. A megoldást a munkaerő morális és anyagi megbecsülése jelenti. Az állam részéről kötelezően előírt bérminimum megteremtése a társaságot nem érintette, mivel minden dolgozó bére meghaladta a minimálbért. Most, január elsejével tíz százalékos béremelést kaptak az itt dolgozók, illetve a béren kívüli juttatások is jelentősek.

A béremelés valamelyest versenyelőnyhöz is juttatja a céget, hiszen a Trend képes jó fizetésekkel vonzóvá tenni a munkahelyet. Sinka Tibor hozzátette, teljesen egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy a béreket az európai színvonalhoz közelítse, hiszen a gazdaság motorjának olajozott működéséhez elengedhetetlen a fizetőképes vásárlóerő megléte.

A kormány elmúlt évben tett, magyar cégeket támogató intézkedései szintén a vállalat javára váltak. A minisztérium megnyitotta az utat a pályázatok előtt. Ennek köszönhetően mintegy hétszáz millió forintos beruházást sikerült végrehajtani a Trend Kft-ben, melyből a magyar Kormány 300 millió forint támogatást nyújt. A pályázati sikerhez, a beruházás megvalósításához alapvető feltétel volt a profitnövekedés, a banki hitel és a banki garancia. A pályázati összeget tisztán gépi beruházásokra, új technológiák bevezetésére, automatizálásra fordítják. Szeretnének létszámot is bővíteni, ám a többi jászsági vállalathoz hasonlóan munkaerőhiánnyal küzdenek. Körülbelül harminc embert fejvadász cégektől bérelnek a környező településekről, mintegy ötven kilométeres körzetből. Ezek a dolgozók jellemzően nyáron a hagymaföldeken vállalnak munkát, így nem lehet rájuk folyamatosan számítani.

A Trend Kft. legnagyobb megrendelői az Electrolux és a Samsung, de jelentős a General Electric és a Stanley. Szerényen, ám stabilan növekednek az autóipari megrendelések; a Honda, a Suzuki, melynek például a Vitarahoz gyártanak lámpaburkolatot. Óriásit zsugorodott a világ, a Japánból interneten érkező 3D modellhez közvetlen találkozás nélkül is elindul a szerszámgyártás – mondta Sinka Tibor.

A jászberényi cégekkel jó kapcsolatot ápolnak, minden téren működik a kommunikáció, kompromisszumra jutnak – hangsúlyozta a cégvezető. A találkozó alkalmat adott a kérések előterjesztésére is az önkormányzat felé. Visszatérő problémájuk a gyárhoz vezető út keskenysége, a Temető utca, ahol a forgalmuk 95 százalékban zajlik. Itt szeretnének útszélesítést és kerékpárutat kérni. Előnyös lenne számukra, ha sikerülne az elkerülőhöz becsatlakozó utat is megépíteni.

Szabó Tamás elmondta, hogy az utóbbi ügyben már a Közúthoz fordultak, de az a kérést elutasította. Ennek ellenére újra elő fogják venni a felvetést. A kerékpárutakat idén fejlesztik, megvizsgálják a gyárhoz vezető lehetőségeket, csakúgy, mint az útszélesítés kérdését.

Nagy András képviselő felhívta a figyelmet a szakképzési és az otthonteremtési támogatások lehetőségére. Balogh Béla az iparűzési adó felcímkézésének új lehetőségét ajánlotta a cégvezetők figyelmébe. A polgármester a tanulmányi szerződések hasznosságát emelte ki.

A csapat a beszámolót követően rövid látogatást tett az üzemben, ahol többek között megtekintettünk egy teszt üzemű, teljesen automata fröccsöntő gépmonstrumot is munka közben.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?