Újragondolt történelemóra

Nincsenek könnyű helyzetben azok a történelem szakos tanárok, akik tankönyvekből próbálják érdekessé tenni az órát a diákok számára. Dr. Pókász Endre és dr. Szarvák Tibor történészek ezt felismerve rendhagyó előadásokkal, filmek kíséretében ismertetik meg múltunk örökségét, melyről február 3-án a Városi Könyvtárban tartottak sajtótájékoztatót.

A Gulag-emlékév ideje alatt számos pályázati kiírást hirdetett meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, melynek pályázati programja városunkban is fontos szerepet kapott.

A tavalyi, november 24-i emléktábla-avatást követően 25-én, Sára Sándor rendezésében a Te még élsz? című film került a mozivászonra. A túlélőkkel készített dokumentumfilm után közös beszélgetés következett – idézte fel Góg Zoltán, a program szervezője –, melynek metódusát a február eleji rendhagyó történelemóra vitte tovább.

A Terplán Zénó Ferences Szakképző Iskola és Gimnáziumban tartott tanóra természetesen a Szovjetunió munkatábor-rendszere köré épült, Pókász Endre szerint ez a téma érdekli leginkább a középiskolásokat. Akár gimnazista vagy szakgimnáziumot végző tanuló, egyaránt keveset tudnak a Gulagról. A múlt borzalmai, a tragikus sorsok generációkon át jelen voltak a túlélők családjában, de hogyan örökítették ezt tovább az utódok számára?

Pókász Endre és Szarvák Tibor ezeket az élményeket keresve végzett kutatást a plébániákon Tiszabecstől egészen a Dunántúlig. A feltáró jellegű kérdőívek olykor bizalmatlanságot szültek, míg más családokban a felvállalás nyitott hozzáállást eredményezett.

A történészek úgy ítélik meg, hogy az ilyen történetek megragadják a diákok figyelmét, valamint ezeknek a filmeknek a hatását is be tudják építeni a tudásukba. Az elfelejtett múlt, a csendes tragédia már kevésbé érinti a Z generációs korosztályt, azonban fontos erről beszélni az iskolákban és a családokon belül, hogy az áldozatok emléke tovább éljen.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?