Országos a vérhiány

Az influenzajárvány miatt és az egyéb immunrendszert gyengítő betegségekből kifolyóan év elején a szokottól is kevesebben jelentkeztek véradásra és ez súlyos gondokat okoz az országos vérellátásban. Gubu Beáta, a Magyar Vöröskereszt Jászsági Területi Szervezetének munkatársa tájékoztatta lapunkat a kialakult helyzetről.

Hazánkban több mint ötven éves a szervezett vérellátás. A biztonságos ellátáshoz évente ötszázezer egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk segítsége szükséges. A Jászsági Vöröskeresztnél a 2016-os véradótervben az évi donorszám 3855 fő volt, melyből 74 százalékot teljesítettek. Ez a szám természetesen nem a véradók összességét mutatja, mert az aktív donorok évente többször is nyújtják karjukat gyógyulni vágyó embertársaik megsegítésére.

Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A, ez a lakosság 44 százaléka, míg a legritkább az AB vércsoport, ők csupán a nyolc százalékát teszik ki a társadalomnak. Vért minden 18. életévét betöltött, 65 évesnél fiatalabb egészséges ember adhat. A nők évente háromszor, a férfiak ötször segíthetnek ilyen adománnyal. A véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek le a felajánlótól. A donorok adományukért cserébe orvosi kivizsgálást, biztonságot – aki segít, azon segíteni fognak –, valamint kalóriapótló uzsonnát kapnak. És mindemellett, ami a legfontosabb, azt a jó érzést, hogy segítették embertársuk felépülését, esetleg vérükkel megmentettek egy életet.

Gubu Beáta elmondta, a vérhiány enyhítése érdekében a jászsági szervezet is csatlakozott az országos figyelemfelkeltő programhoz. „Minél több embert próbálunk megszólítani és ösztönözni véradásra személyesen, illetve önkéntes segítőinken keresztül. Igyekszünk olyan cégekkel felvenni a kapcsolatot, ahol még nem vagyunk jelen, kérjük, engedélyezzenek évi egy-két véradást a munkahelyen. Azt el kell mondanom, hogy a fiatalok véradásra buzdítása is egyre nagyobb sikerrel működik a Jászságban. Több iskola teret enged véradások megszervezésének, sok pedagógus maga is véradó és szívügyének érzi ezt továbbadni a fiataloknak is. Ilyen iskolák az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa, a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, a Lehel Vezér Gimnázium, a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakiskola.”

A szakember hozzátette, szeretnének adományozókat találni, akik a véradásokat élelmiszer felajánlással támogatnák. Ez segít abban, hogy a véradóknak biztosítani tudják a megfelelő kalóriabevitelt véradás előtt és után. Talán ezzel a kezdeményezéssel is jobban tudnák ösztönözni a lakosságot a donációra, a véradók száma ugyanis évről évre csökken. A szakember elmondta, hogy jelenleg országosan igen nagy a vérhiány.

Sajnálatos módon a kórházak olyan mértékű hiánnyal küzdenek, hogy nem tudnak műtéteket vállalni, csak abban az esetben, ha a beteg saját vércsoportjával megegyező, azaz csoportazonos vért biztosít (gyűjt) műtétjéhez. A jászsági Vöröskereszt ilyen esetben segít, leveszik ezt a terhet a műtétre, beavatkozásra várók válláról. A jászsági szervezet január hónapban hét ember műtétjéhez gyűjtött több egység irányított vért. A Vöröskereszt munkatársa felhívta a lakosság figyelmét, amennyiben hasonló helyzetben vannak, tehát műtéthez szükséges vért kell biztosítani, forduljanak bizalommal hozzájuk az alábbi elérhetőségeken:

Gubu Beáta – területi munkatárs
06/70/933-8483
Kovácsné Visnyei Zsuzsanna – területi asszisztens
06/70/933-8485

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?