A lelkükben szép az ének

Mozgalmas év elé néznek a Déryné Vegyeskar tagjai, hiszen három baráti kórust látnak majd vendégül és új műsorokkal is készülnek.

Az egykori munkásmozgalmi dalárda Jászberényi Vasas Kórus néven alakult 1960-ban, majd 2006-ban vette fel Jászberény híres szülöttének, Dérynének a nevét. Közhasznú egyesületként 2002 óta működnek és kiemelt céljuk a magyar és a jász zenei kultúra megismertetése és terjesztése, határokon innen és túl. Repertoárjuk igen változatos palettáján megtalálható a klasszikusok mellett a szakrális, az operett műfajok gyöngyszemei, de a ’30-as évek slágerei is. A közelmúltban elhunyt Bedőné Bakki Katalin 29 évig dirigálta kórust, akit az ezredfordulón Ferencz Sándor követett. A kórus munkájáról és terveikről Csillik Györgyöt, a Déryné Vegyeskar Közhasznú Egyesület elnökét és Lantos Tibor tiszteletbeli elnököt kérdeztük.

Megtudtuk, hogy a civil művészeti csoport rendszeresen részt vesz a KÓTA által szervezett megyei kórustalálkozókon, de hallgathatjuk őket adventi hangversenyükön és a hevesi október 23-i megemlékezésen is. Éves programjuk része a nyáresti szerenád, ahová mindig meghívnak egy vendégkórust is. A könnyed dallamok szőtte estén operettel, musicallel és humoros népi énekekkel lépnek színpadra. Már hosszú ideje a CO-OP Átriuma szolgál a szerenád helyszínéül, de a Tiszti Klubban és a Főtéren is léptek már fel könnyed műsorukkal.

Minden évben Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton rendezik a báljukat, ahol a Csillik György ötlete nyomán alapított Déryné Vegyes Kar Díj is évente átadásra kerül.. Az elismerést és az Oszvald Nándor ötvösművész nevével fémjelzett medált 2016-ban Muzsik László vehette át, aki közel harminc éve először a Székely Mihály Kórus élére, majd 2000-től a Déryné Vegyes Kar élére állt. Munkájának gyümölcseként kétszer is – 2006-ban és 2011-ben – elnyerték az amatőr kórusoknak járó legmagasabb fokozatot, a „Hangverseny” minősítést. Két éve, a kórus 55 éves fennállásának ünnepségén vehették át a Jászok Egyesületétől a Jászsági Civil Vándordíjat és vele járó 200.000 forintot, amely szintén méltó elismerése a kar munkájának. Lantos Tibor ötlete alapján, szintén ezen a rendezvényen átadják a Déryné Kórus „Tiszteletbeli Jász” oklevelét, amit ugyan csak demokratikusan ítélnek oda a kiérdemeltnek

Terveiket hallgatván az idei év ad majd bőven elfoglaltságot a dalosoknak, hiszen négy baráti kórusuk közül hármat vendégül látnak. Április 4-hez, a Város Napjához kapcsolódva a marosszentgyörgyi kórussal, ősszel pedig az osztrák kórussal adnak majd közös hangversenyt, de magdeburgi dalos társaikat is szeretnék vendégül látni. Célkitűzéseik között szerepel két egész estés hangverseny műsorra tűzése is. Az egyik az István, a király rockopera feldolgozása, a másik pedig a szakrális művekből összeállított Ave Maria, Salve Regina est. Az előadásokra a Déryné kistermében készülnek szorgalmasan, bár nem titkolt igényük egy megfelelő helyiség, ahol a feltételek biztosítanák a minőségi felkészülést. Reményeik szerint az új kulturális, és egyéb funkciókkal bővített központban lesz majd helye egy jól felszerelt próbateremnek a város kórusai számára.

A karnagy munkája mellett természetesen a kórustagok befektetett energiája is megtérül egy-egy siker elérésekor. A hivatalos, 37 fős gárdából 28 dalos társ vesz részt rendszeresen a próbákon. Tibor és György is sajnálatát fejezte ki, hogy az utóbbi években nehezebb a tagtoborzás. „Húsz-huszonöt évvel ezelőtt működött a városban egy európai színvonalú gyermekkórus és most ebből nem látunk már semmit… annak idején bennük láttam az utánpótlást.” Ennek ellenére nem panaszkodhatunk, több taggal, több házaspárral és több jászárokszállási hölggyel bővült a kórusunk. A tagságnak nem feltétele, hogy a jelentkezőnek zenei végzettsége legyen, de a jó zenei hallás elengedhetetlen.
„Ez több mint egy dalárda, itt igaz baráti kapcsolatok köttetnek.”

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?