Sporteszközök két iskolának

A Jászberényi Lehel Kosársuli, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által létrehozott Kosárpalánta programot városunk két iskolájában működteti. Ennek keretében január 20-án, pénteken délelőtt háromszáz ezer forintos eszközcsomagokat adtak át a Bercsényi Miklós Általános Iskola és a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola testnevelőinek.

Hosszú folyamat eredményeként a Kosárpalánta program szakmai anyaga bekerült az 1-4. osztályos testnevelési kerettanterv részébe. Ez azt is jelenti, hogy a Kosárpalánta foglalkozások testnevelés óra keretén belül is megtarthatóak.

A Jászberényi Lehel Kosársuli képviselői, Hőgye István, Lo El-Hadji Malick és Takács Martin egyelőre két iskolának adományoztak sporteszközöket, de mint elmondták, ez csak a kezdet, minden bizonnyal bővül a keret, és a többi iskolára is kiterjesztik együttműködésüket.

A csomag tartalma 115 db eszköz, többek között különböző labdák, bóják, tornabotok, egyensúlyozó félgömb, karikák, koordinációs létra, párna. Ebből is látható, hogy nemcsak a kosárlabdán van a hangsúly, hanem a helyes mozgástechnika felépítése, a jövőbeni sérülések kockázatának csökkentése, a hajlékonyság, a mozgástartomány folyamatos karbantartása, a mobilitás, stabilitás megalapozását előkészítő gyakorlatanyag elsajátítása, a teljes mozgásanyagot átfogó koordinációs és ügyességfejlesztő szemlélet kialakítása a cél.

Az iskolai palánta programos kapcsolattartók folyamatos szakmai támogatást is kapnak, annak érdekében, hogy a gyakorlatokat a leghatékonyabban taníthassák az 1-4. osztályos gyerekek részére.

A Lehel Kosársuli – azaz a JKSE utánpótlás bázisa – abban bízik, hogy amikor a gyerekek kiválasztják a nekik megfelelő sportágat, olyan mozgáskoordiná­ciós alapokkal rendelkeznek majd, ami nagyban segíti őket, hogy az adott sportágat mielőbb megfelelő szinten műveljék.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?