Nyugodt, jó év áll mögöttünk

Két aktualitása van a dr. Gottdiener Lajossal készített interjúnak. Jászberény város jegyzőjeként a legutóbbi testületi ülésen számolt be a Polgármesteri Hivatal működéséről, a Jászberényi Futball Club elnökeként pedig ugyancsak sűrűek a feladatai az átigazolási időszak vége felé, illetve a tavaszi szezonra készülve.

Testületi ülésen 15 igen szavazattal, tehát egyhangúan elfogadták a hivatal munkájáról szóló tájékoztatót. Ennyire rózsás a helyzet?
Úgy gondolom, hogy az irodák, a polgármesteri hivatal egésze jó munkát végzett. Immár egy éve, hogy a bizottsági titkári feladatokat a hivatal munkatársai látják el jó színvonalon. A bizottságokkal – különösen a hat elnökkel –, szoros napi kapcsolatban vagyunk, mindenben segítjük a tevékenységüket. Kritikai megjegyzések csak a sürgősségi anyagok kapcsán hangzottak el. Tudomásul kell venni, hogy egy ekkora város életében lehetnek, és vannak is sürgős előterjesztések.
Ezek kezelését azonban a Szervezeti- és Működési Szabályzatunk igen jól kezeli, ugyanis a bizottsági üléshez képest 48 órán belül kiküldött anyagokról a bizottságok dönthetnek, hogy át tudták-e tekinteni az előterjesztéseket.

Az ügyfelek is elégedettek?
A jogalkalmazás során, különösen adó- és hatósági ügyekben, az állampolgárok nem mindig értenek egyet a mi álláspontunkkal, a hivatal korrekt munkáját azonban még ők is elismerik. Az ügyek döntő többségében az elégedettség egyértelműen tapasztalható.

Most az elmúlt év eseményeiről számolt be, azonban több mint hat éve jegyzője a városnak. Visszatekintve az elmúlt évekre: vannak hasonlóságok, különbözőségek a hivatal munkájában?
Az elmúlt hat-hét évben folyamatosan változott, átalakult országosan, és így nálunk is a polgármesteri hivatalok feladatköre. Mindenki tapasztalhatta, hogy például a hatósági feladatok nagyobb részt elkerültek tőlünk a járások létrejöttével. Volt, amikor a kabinetrendszerben láttuk a munka hatékonyságának a zálogát, majd az irodákat erősítettük meg. A nyolc irodás szerkezet a kabinettel együtt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s ha a központilag delegált feladatok rendszerében nem lesz változás, akkor ehhez nem is kell hozzányúlnunk. Az előző kérdésre visszautalva, év végén polgármester úr kimondottan pozitívan nyilatkozott a munkánkról, pedig a politika kritikus szemmel nézi a tevékenységünket. Összességében egy nyugodt, jó év áll mögöttünk.

Ez az év is ilyen nyugodt lehet?
2017 második féléve már a jövő évi parlamenti választások jegyében fog telni. Ezzel kapcsolatban máris vannak az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Irodának – amelynek vezetője vagyok – feladatai. Most még elsősorban adatfrissítés zajlik, például négy év alatt a hozzánk tartozó 19 helyi választási iroda vezetésében, az anyakönyvvezetők személyében lehetett változás. Később aztán sűrűsödik ez a munka a jelöltállítással és a kampány kezdete után.

Még két kérdés erejéig maradjunk a hivatalnál és a jelennél. Hányan látják el a napi feladatokat?
A Polgármesteri Hivatal klasszikus feladatait ellátók a polgármesterrel, alpolgármesterrel, jegyzővel, aljegyzővel együtt 101-en vannak. Ehhez jön a közterület-felügyelet tizenegy, és a mezőőri szolgálat öt munkatársa. A hivatal létszáma a feladatokhoz képes beállt, jó színvonalú technikai háttérrel, számos húzóemberrel tudjuk sikeresen végezni a munkánkat. A feltételeket tekintve tavaly több számítógépet és monitort tudtunk beszerezni, és pályázat segítségével ebben az évben kétmillió forint körüli eszközbeszerzést tervezünk.

Eszközökre tehát van pénz, de mire számíthatnak a munkatársak?
Már megszületett a döntés, és a fizetéseknél mérvadó illetményalapot tizenöt százalékkal megemeltük 44.450 forintra. Ez jelentős átlagos béremelést jelent, amit természetesen differenciáltan alkalmazunk. A februári fizetési szalagokon már érvényesül a béremelés, amivel hangsúlyosan jelezni tudjuk munkatársaink erkölcsi megbecsülése mellett az anyagi elismerést is. Erre a környezet is késztet bennünket, mert a munkaerőhiány nemcsak a versenyszférában, de már nálunk is jelentkezik.

Áttérve másik témánkra, a hivatal ezek szerint az első vonalban „játszik”, de hol tart a jászberényi foci?
Négy és fél év alatt, amióta a klub elnöke vagyok, a megyei első osztály középmezőnyéből eljutottunk az NB III-ba, ahol meghatározó csapat vagyunk. A csapat 2012 óta folyamatosan fejlődik, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Tavaly picivel jobbak voltunk, mint az első NB III-as évünkben, most, a tavaszi szezon előtt pedig már majdnem annyi pontunk van, mint tavaly egész évben. A legerősebb 5-6 csapat között vagyunk.

Mi van ennek a sikernek a hátterében?
Tény, hogy a foci, a labdarúgás a népszerűségi listán első Magyarországon. Hazánk leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei álltak a futball átalakításának, fejlesztésének élére, s ennek a pozitív hatása az Európa Bajnokságon való szereplés során már megmutatkozott. Mindezekhez forrásokat kellett bevonni a futballba: részben a tárgyi feltételek, stadionok megteremtése érdekében, a TAO program segítségével, részben a működés feltételeit is megtámogatva, például a sportfogadás, totó és tippmix bevételeinek visszaforgatásával. Ez az országos hozzáállás Jászberényre is átsugárzott, és ehhez társult az önkormányzat stabil támogatása és a pozitív városi környezet.

Említette a forrásokat, miből lehet fenntartani a JFC-t?
A csapat finanszírozásának öt fő forrása van. Az önkormányzat az első félévre 42, a második félévre 15 millió forintot állított be az idei költségvetésébe. Húszmillió forintra számíthatunk az utánpótlás nevelés céljaira, harmincra a Labdarúgó Szövetségtől, a Szerencsejáték Zrt.-től és a TV közvetítések miatt, 10-15 millió forint érkezhet reklámokból és szponzoroktól, 8-10 millió forintot tervezünk tagdíjakból és a pálya hasznosításából. Az NB II-be való feljutás esetén a Labdarúgó Szövetség nagyobb, 120-150 millió forintos támogatása kalkulálható, és más bevételek is növekedhetnek, tehát nem az önkormányzat terhei nőnek jelentősen adott esetben.

Reális a csapat feljutása az NB II-be?
A csapat eddig nagyon jól szerepelt. Ha a törvényszerű hullámvölgyet átvészeljük – ami még a Real Madridnál és a Barcelonánál is bekövetkezik –, reális esélyünk van az első helyen végezni. Csatárposzton jól állunk, támadó középpályásnak leigazoltuk Szöllősi Ferencet, aki NB II. mezőnyében kipróbált játékos, és ugyancsak középpályás posztra az NB I-es tapasztalattal rendelkező Turcsik Tamást, aki akár hátvédként is bevethető. Egy-két kiszemeltünkkel még tárgyalunk, miközben a csapatból egyedül Marcsek Ákos távozott. Huszonhárom fős a keretünk, fiatal, sikerre éhes társaság nyolc, saját nevelésű jászberényivel, akik négy tapasztaltabb, harminc év feletti játékos tudására is támaszkodhatnak. A meccsek látogatottsága egyre javul, különösen a vasárnapi találkozóké, így a város sportszerető közvéleményének támogatását is magunk mögött érezzük, ami nagy erőt ad.

Jelentős változás lenne az NB II?
Az amatőr egyesületi státuszból kft-be kell szerveződni, amelyben a sportvállalkozás főállású focistákkal működik. A pályánkhoz hatszáz fős fedett lelátót követel meg a szövetség, aminek a forrása TAO-ból rendelkezésre áll, s az önkormányzat jelenleg ismert költségvetési tervezete – sikeres feljutás esetére – ugyancsak tartalmazza az önrészt. Ezek a legelső és leglényegesebb változások, de ahhoz, hogy bent is maradjunk a felsőbb osztályban, ennél sokkal több lesz a teendőnk.

Vélemény, hozzászólás?