Miniszteri elismerés a Jász-Plasztiknak

A Jász-Plasztik Kft. 2 milliárd 850 millió összértékű kapacitásbővítő fejlesztését segíti egy milliárd 420 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással a Nemzetgazdasági Minisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási program keretein belül – erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a támogatásról szóló okirat ünnepélyes átadásán kedden Jászberényben a cég Necső telepi központjában.

A 32 ezer négyzetméteres nyolc hónap alatt elkészült új csarnokban már az autóipari beszállítói részleg termelését is megtekinthették a vendégek: Kovács Sándor, a Megyei Közgyűlés elnöke, Kállai Mária asszony a megyei kormányhivatal vezetője, Pócs János a Jászság parlamenti képviselője, Szabó Tamás Jászberény város polgármestere. A sajtó nagy számban megjelent képviselőit a családi vállalkozás tulajdonosai, Kasza Lajos, Kasza János, Ifj. Kasza Lajos és Ifj. kasza János, valamint az új üzem gyárigazgatója Tóth Zoltán kalauzolták.

A rendezvény gyárlátogatással kezdődött, amely során a résztvevők működés közben megtekinthették a cég egyik legújabb részlegének, az utóipari alkatrészeket gyártó üzemnek gépeit, termékeit és raktárát is. A jól látható, hogy a vállalkozás a kapacitásbővítés mellett új, innovatív technológiák alkalmazásával magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő. A világ számos országába szállítanak autóalkatrészeket. Az egyik Suzuki műszerfala például jobbkormányos autókba készült, de ennek készítik az európai változatát is. Lapunknak Kasza János és ifj. Kasza János megerősítette, hogy a hatalmas csarnokban észlelt szabad tágas terekre pályázati pénzből új gyártósorok érkeznek hamarosan.

Az üzemlátogatást követően sajtótájékoztató keretében adta át a miniszter a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program oklevelét. Varga Mihály elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére 2015-ben döntött úgy a kormány, hogy támogatja azokat az ipari nagyvállalatokat, amelyek fejlesztik technológiájukat, bővítik kapacitásaikat, új munkahelyeket teremtenek, ugyanakkor az uniós forrásokból nem részesülhetnek. A támogatási programban 2015-ben a kormány 3 milliárd forinttal, 2016-ban pedig 15 milliárd forinttal támogatta az érintett ipari nagyvállalatokat, amely révén azok összesen több mint 60 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg és 1147 új munkahelyet hoztak létre Magyarországon.

Ezt követően a miniszter háttér információként elmondta, hogy a kormány célja megteremteni a költségvetési mozgásteret ahhoz, hogy a beruházások támogatásával, munkahelyteremtéssel és az adócsökkentés révén lendületet adjon a gazdaság további növekedéséhez, beleértve jelesül a Jászságot, a megyét, és a térséget is. Országos kitekintése során Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az előttünk álló években egyszerre lehet jelentős bérintézkedéseket és érezhető adócsökkentéseket elindítani. A tavaly novemberben aláírt, hat évre szóló béremelési és adócsökkentési programhoz az első három hét adatai szerint alkalmazkodni tudtak a gazdaság szereplői. A jelentős adó- és járulékcsökkentés költségvetési hatását ellensúlyozni fogja az idei évre várt magasabb gazdasági növekedés. Világgazdasági kitekintésében a miniszter felidézte elmúlt heti hong-kongi látogatását, ahol az ázsiai „Davos” pénzügyi fórumán előadó volt. Ott is kifejtette, hogy a világgazdaság növekedési csapdába került, és a monetáris eszközök alkalmazásának határait feszegetik a kormányok. Ha pedig nincs keresleti oldal, akkor az eddigi modell nem működik kellő hatékonysággal. Úgy vélte, hogy a magyar gazdaságpolitika másoknál korábban felfedezte a változatás szükségességét, így kormányzati támogatással, adócsökkentéssel, a fogyasztás ösztönzésével 3 százalékos növekedést értünk el, és a gazdaság stabilitásának köszönhetően 2017-18-ra 4 százalékot is meghaladó növekedést prognosztizált. Hangsúlyosan említette meg: mindehhez hozzájárult, hogy ma 705 ezer emberrel több dolgozik – főleg a versenyszférában – mint 2010-ben.

Pócs János parlamenti képviselő rövid köszöntőjében felvázolta azt az ívet, amit a 27 éve indult családi vállalkozás a garázstól a mai modern nagyvállalatig, a tíz foglalkoztatottól a 7500 dolgozóig megtett. A Jász-Plasztik Kft. ezzel megmutatta a kicsik hogyan lehetnek naggyá. Jelezte, hogy a Kormány is ezt a folyamatot kívánja erősíteni azzal is, hogy a cég mostani 2,8 milliárdos fejlesztését 50 százalékkal támogatta. A beruházás jelentőségét két számadattal világította meg: ez a fejlesztés a Jász-Plasztik árbevételének 4,3 százaléka, az éves 6,2 milliárdos fejlesztésének pedig 23 százaléka. Pócs János elmondta a jelenlévőknek, hogy a jászsági beruházásokat az elmúlt időszakban 60 milliárd forinttal támogatta a kormány, és ebben Varga Mihály szerepe kiemelkedő volt. Megemlítette, hogy a gyors beruházások gördülékenységéhez Szabó Tamás polgármester, a Jászberényi Polgármesteri Hivatal és Kállai Mária kormánymegbízott asszony együttműködése nagyban hozzájárult. Megható momentuma volt az ünnepségnek, amikor Pócs János a Jász-Plasztik Kft mindig háttérben munkálkodó főkönyvelőjét, Anikó asszonyt virágcsokorral köszöntötte.

Tóth Zoltán gyárigazgató a számok nyelvén mutatta be az új gyártócsarnokot. Elmondta, hogy csak itt történik autóipari fröccsöntés. Sokat várnak a két új, korszerű fröccsöntő géptől, amely a Jász-Plasztiknál évtizedek alatt kialakult magas szintű technológiához képest is újdonság. Elmondta, hogy az autóiparban a direkt és indirekt beszállítók esetében nagy és egyre erősödő a verseny, ami miatt a folyamatos innováció, a versenyképes árak elérése alapkövetelmény. Úgy vélte, hogy az új gyártócsarnokkal erősödik a Jász-Plasztik egész gazdálkodásának stabilitása.

Szerzők:

Halász Lajos
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?