Ökumenikus imaóra

Január 15-én, vasárnap ökumenikus imahetet hirdettek világszerte a keresztény felekezetek az egységért és a békéért. Az összefogás részeként Jászberényben is imaórát tartanak egymás közösségi házában a helyi katolikus és református egyház képviselői, hívei.

Hétfő délután Szántó József apátplébános köszöntötte a híveket a Szent István Házban. Örömét fejezte ki, hogy csatlakozhattak a világ ökumenikus kezdeményezéséhez és együtt imádkozhattak a Krisztus által óhajtott egység eléréséért, tiszteletben tartva testvér egyházközségük hagyományait.

A hétfői ökumenikus imaórán Mező István református lelkész osztotta meg gondolatait és közös imára, éneklésre sarkallta a híveket. „Jézus Krisztus, kérünk, hogy Szent Lelked által te munkálkodj bennünk!” Az elmélkedése alapjául Lukács evangéliumából olvasta fel a 12 éves Jézus történetét, akit eltűnése után három napig kerestek, majd a templomban találtak meg szülei.

Ezen bibliai ige mentén három gondolatot emelt ki. Elsőként arra a sajnálatos tényre hívta fel a figyelmet, hogy a mai Európa elveszítette Jézust. De még megtalálhatja ott, ahol elveszítette, mint ahogy Szűz Mária és Szent József is a templomban találták meg Jézust, ott, ahol elveszítették. A mi életünkre is igaz ez, csak át kell gondolnunk, hol veszítettük el őt.

A második gondolat: ne várjuk, hogy Jézus alkalmazkodjon hozzánk, hiszen ő ezt már megtette azáltal, hogy emberré lett és elszenvedte a test fájdalmait. Mindenben hozzánk hasonló lett, de bűn nélkül. Ezért most rajtunk a sor, hogy mi alkalmazkodjunk Jézushoz és hagyjuk, hogy formáljon minket.

A harmadik gondolat a remény Jézusban, hiszen ő nem hagy el bennünket soha. Bármilyen nagy bűnünk van, Jézushoz mindig fordulhatunk!

Az imaóra zárásaként közösen imádkozták el az Apostoli Hitvallást és a Miatyánkot. Az ökumenikus imahét részeként január 19-én, csütörtökön 17 órakor a református gyülekezeti házban találkoznak ismét a hívek, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?