Évértékelés a Hamzában

Lezárult egy esztendő, amely számos teltházas kiállítás megnyitót, eseményt és díjat jelentett a Hamza Gyűjtemény és Jászgaléria életében. Idézzük fel, mi is történt a Hamzában az elmúlt év során!

Megkezdődött az év, ezzel együtt megkezdődött a rajzszakkör és mandala szakkör is. Műhelytitkaink sorozatunk, amellyel a gyűjteményünk múzeumpedagógiai elismerő oklevélben részesült, első alkalma telt házat köszöntött.

Március hónap igen eseménydús volt a Hamza életében, ugyanis a rajzszakkör és mandala szakkör mellett klubdélutánt tartottunk, melyen egy kiemelt műtárgyat mutattunk be a nagyközönség számára. Gy. Riba János cím nélküli képét láthatták restaurálás utáni állapotában. B. Jánosi Gyöngyi, a múzeum korábbi igazgatója varázsolta a szakadt, koszos, rongálódott képet új, színpompás festménnyé.

Húsvéti játszóházunk szintén rengeteg vendéget vonzott. Kézműves foglalkozásokkal, húsvéti játékokkal vártuk a kicsiket és nagyokat. Áprilisban a tavaszi időnek örvendve kitelepültünk egy közös alkotásra. Igen, ez a PikTúra! Sokan eljöttek, rengeteg változatos alkotás készült. Műhelytitkaink következő alkalmával a vegyes technikát mutattuk be Koncz Gábor közreműködésével. Impresszív képek, színpompás variációk. Nem csoda, hogy ennyien eljöttek! A Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett rajzpályázat anyagaiból rendeztünk tárlatot.

Májusban megemlékezést tartottunk Hamza D. Ákos halálának 23. évfordulójáról. Felidéztük a múltat és számba vettük mennyi mindent köszönhet városunk ennek a nagyszerű művésznek! A múzeumi világnap alkalmából két Munkácsy Mihály-díjas alkotó, Rékassy Csaba és Kovács Tamás grafikáit láthattuk. Impozáns tárlat sok érdeklődőt vonzott.

Műhelytitkaink sorozatunk új technikát ismertetett, Bíró Bogi tojástempera munkáit láthattuk. Múzeumpedagógiai órák keretében rengeteg osztály látogatott el hozzánk kipróbálni ezeket a technikákat.Júniusban múzeumunkkal részt vettünk a Könyves Csütörtökön, amely nagy népszerűségnek örvendett! Ex-libris készítést próbálhattak ki a kicsik és nagyok.

A múzeumok éjszakája alkalmából különleges előadással készültünk, Dvorák Gábor pantomim művész tartott előadást az érdeklődőknek! Az előadás után a részt vevők a fim készítés rejtelmeibe kóstolhattak bele, például a stop-motion animation technikával ismerkedtek meg és elkészíthették első filmjüket. Júliusban rendeztük a Színek birodalma című egy hetes alkotótábort gyermekeknek. 20 tehetséges gyerkőc vett részt a mesetáborban, ahol különböző technikákat próbálhattak ki és változatos programokon vehettek részt.

Augusztusban a Jász Alkotók Köre és a JAK XX. Jászapáti Művésztelepe munkáiból készült kiállítást mutattuk be a jászberényi közösségnek! Rengeteg látogatott tekintette meg a megnyitó ünnepséget és a tárlatot!

A szeptember hónap sok érdekes programot rejtett a látogatók számára. Szeptember 8-án klubdélutánt tartottunk, a Jászszentandrási templom freskóinak történetével ismerkedtünk meg, bemutattuk a munkálatokban részt vevő Aba-Novák Vilmos és társai munkáját. A Kulturális Örökség Napja alkalmából virtuális és valódi emléktábla sétát és koszorúzást tartottunk Jászberényi festőink emléktábláinál. Az eső ellenére is sokan tartottak velünk. Szintén szeptemberben ért bennünket az a megtiszteltetés, hogy Múzeumpedagógiai Nívódíjat vehettünk át Műhelytitkaink című sorozatunkért.

Október hónapban a rajzszakkörösök kiállítása került megrendezésre. Öt tehetséges diák mutatta be munkáit, amely igazán friss színt vitt a múzeumi életbe. Szintén októberben érkeztek városunkba a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának Szakmai Napjára neves magyarországi múzeumok képviselői. Tavaly a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria nyerte a Poroszlai Ildikó-Emlékplakettet, ezért az idei szakmai nap rendezési joga is a miénk volt. Örömmel nyújtottuk át az idei győztesnek, a Marcali múzeumnak az elismerést. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmával kitelepültünk a szabadba. Pik-Túránkon a Zagyva folyó tulipános hídjánál alkottak az érdeklődők.

 

November is igen eseménydúsra sikerült! Máté György és Telek Béla közös születésnapi kiállítását rendeztük meg, amely a Kartávolság-Kézközel címet kapta. Rengetegen jöttek el a megnyitóra és az ez alkalomra készült el az őket és munkásságukat bemutató katalógus is.

Műhelytitkaink tavalyi utolsó kiállításán a tollrajzoké volt a főszerep. Ez alkalommal Hamza D. Ákos tollrajzai kerültek bemutatásra és Demény Andrea ismertette a technikát. Évadzáró Klubdélutánunk alkalmával pedig igazán rendhagyó meglepetéssel készültünk. Hamza Lehel Mária divatrajzait mutattuk be, de nem is akárhogyan. Hamza Lehel Mária által tervezett ruhákban. A múzeum dolgozói kiválasztották kedvencüket, Demeterné Zsuzsa pedig megvarrta őket. Hamza Lehel Mária tiszteletére egy online katalógus is elkészült, melynek egy részletét honlapunkon olvashatják. Terveink szerint 2018-ban nyomtatott formában is megelevenedik a könyv!

Elérkeztünk visszatekintőnk utolsó bejegyzéséhez, a Decemberhez. Ebben a hónapban részt vettünk a városi karácsonyi vásáron, a Jó szívvel faházban vártuk a látogatókat. Karácsonyi játszóházunkban pedig ünnepre hangolódtunk a legkisebbekkel és egy kicsit nagyobbakkal! Azt hiszem, tartalmas évet zártunk, és ígérjük, ez 2017-ben sem lesz másképp! 2017-ben már januárban megrendezzük első Klubdélutánunkat, ahol Demeter István pap, író és festő munkásságát mutatjuk be.

Szerző:
Farkas-Gattyán Adrienn Zóra
művészettörténész

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?