Ezrek tragédiája a hazáért

A doni ütközet áldozataira és hazatérőire emlékeztünk január 12-én este a Szentkúti kápolnában.

A hetvennégy évvel ezelőtt történt tragédia hőseiért – legyenek azok túlélők, avagy mártírok – Szántó József apát mondott misét, mellyel az Úr kegyelmébe ajánlotta a haza oltárán feláldozott vagy megnyomorított lelkeket. Ma már kevesen vannak, akik túlélték a harcmezők poklát, akik elmondhatják, hogy rész vettek a nemzet egyik legnagyobb tragédiájában. Jobbára már csak leszármazottak vagyunk, akik a templomok padsoraiban, az emlékül állított mementók előtt imát rebegünk az értünk életüket áldozókért. Azokért, akik Trianon mozaikjaiból próbáltak új hazát építeni egy emberöltővel ezelőtt. Azokért, akik elpusztultak az idegen harcmezők fagyos pusztaságában, azokért, akik testüket ugyan megmentették, de lelkük darabjait ott hagyták a háború könyörtelen sivárságában. Ezer és ezer család nyomorodott meg a Don partján. Ezer és ezer anya, feleség, gyermek várta haza a férfit, aki helyett csak értesítés jött. Meghalt. Eltűnt. Vagy még az sem. Csend és gyász maradt a helyükön. Egy üresség, mely hét évtized után sem töltődik újjá soha. Árvák és soha meg nem született gyermekek kiáltanak: Hol vagy apám?  Ordítják a világ arcába: Miért?

Szántó József apát értük, a megcsonkított megnyomorított Magyarországért életüket áldozók lelki üdvéért mondott imát csütörtök este a Szentkúti templom falai között. Értük, akiknek hőstettei máig hatnak, szívünket, lelkünket ma is megérintik. A hazaszeretet vezérelte tetteiket, áldozatuk örökre bevéste magát az utódok szívébe. Hetvennégy év távlatából álltunk meg az értük égő gyertya előtt, hogy hazaszeretetükből fakadó áldozatukért elmondjunk egy imát az Úristen kegyelméért lelki üdvük érdekében.

A templomban összegyűlt maroknyi közösség, köztük Szatmári Antalné alpolgármester asszony és Hajnal- Nagy Gábor alpolgármester értük imádkoztak. A liturgiát követően a Szentkúti téren hagyományosan mécsesek idézték emlékbe a II. Magyar hadsereg mártírjainak és túlélőinek hősiességét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?