Színpadi játékok városunkban

Az elmúlt esztendőben valóságos svédasztalról fogyaszthattuk a kultúrát Jászberényben. A terítéken a könnyűzenétől, a népzenén át a komolyzenei koncertekig, táncelőadások, látványos produkciók, egyszemélyes darabok, bábszínház, tematikus filmvetítések, stand up comedy, klasszikus és modern színdarabok egyaránt megtalálhatók voltak. Ezúttal szubjektív válogatás szerint a színházi asztalról csipegettük az elmúlt évad legínyencebb csemegéit.

Januárban a jászárokszállási Görbe János Színtársulat Család ellen nincs orvosság című bohózata nyitotta a Lehel- Film Színház előadásainak sorát. A jászsági amatőr színészek alkotta társulat produkciójára a hagyományokhoz híven sokan voltak kíváncsiak, két este elfoglalta a közönség a pótszékeket is.

Az operett rajongók sem maradtak szórakozás nélkül, hiszen a magyar operett királynője Oszvald Marika érkezett a Lehel-Film Színház színpadára, hogy ő és társai a Pesti Magyar Operett Színpad művészei a műfaj legnagyobb slágereit közvetítsék látványos koreográfiákkal, kosztümökkel és kiváló hangokkal. Ugyancsak a felhőtlen szórakozás perceinek számát növelte a Félrelépni tilos című produkció, amelyben olyan nagyszerű komikák játszottak, mint Nyertes Zsuzsa vagy Harsányi Gábor. Három karakteres színésznő – Gobi Hilda, Karády Katalin és Szeleczky Zita elevenedett meg három hasonlóan nagyszerű színésznő előadásában. Hűvösvölgyi Ildikó, Bencze Ilona, Vásári Mónika hozta el a Lehel színpadára a színház megosztó nagyasszonyait. Neil Simon a Furcsa pár női átiratát láthattuk egy május végi színdarabban, Kautzky Armand főszereplésével. A Lehel-Film Színház őszi évada teltházat vonzó bohózattal indult. A kaktusz virága című klasszikust hozták el a Vidám Színpad művészei Götz Anna és Böröndi Tamás személyében. Az Örkény István vendége voltam című egyszemélyes darabban Mácsai Pál alkotott valami zseniálisat. Koltay Róbert a Képzelt betegben alakított fájdalmasan humorosat.

A Főnix Fészek Műhelyházban a hideg időt vérforraló táncos darabok meghívásával ellensúlyozta Várszegi Tibor művészeti igazgató. Egymást követő napokon láthattuk a Papp Imre – Péterbencze Anikó táncos házaspárral kiegészült Fricska együttes fergetegesen virtuóz műsorát, valamint a Duda Éva Társulat előadásában Egy csókkal kezdődött című táncjátékot. A Főnix közönségeként felejthetetlen előadásokat élvezhettünk az év során olyan nagynevű művészek jóvoltából, mint Lázár Kati, aki Jászai Marit formálta meg, vagy Tordai Teri és Béres Ilona, akik Örkény Macskajátékában brillíroztak, Fedák Sárit pedig Szűcs Nelli testesítette meg hitelesen. Tóth Auguszta elsöprő érzelmekkel alakította Mezei Mária személyét, akinek játékától szem nem maradt szárazon. Szintén A magyar színház nagyasszonyai sorozatban elevenedett meg Déryné Széppataki Róza alakja, akit Csomor Csilla hozott el a színpadra. Szívbemarkolóan döbbenetes játékával a Csiky Gergely Színház művésze, Hunyadkürty György varázsolt el Tubal szerepében. Egészen különleges élményt nyújtott a fogyatékkal élők és egészséges színészek együttműködéséből létrejött Baltazár Színház vendégjátéka, akik bohózattal csaltak mosolyt az arcokra. Csehov egyfelvonásosait a Beregszászi Színház művészei közvetítették nagy sikerrel és a tőlük megszokott profizmussal. Különös, álomszerű produkciót láttunk a Csokonai Nemzeti Színház jóvoltából, amikor Wirginaia Wolf Orlandó című darabjából készült egyszemélyes előadás. A Főnix őszi színházi évada a kortárs színjátszás dívájának, Hernádi Juditnak önálló estjével indult, aki magával ragadó előadásmódjával, vonzó személyiségével és egyedi hangjával tökéletesen megtestesítette az örök nőt. Fabók Mariann vásári bábszínháza a gyerekeknek kedvezett, Berecz István pedig medvebőrbe, filemile tollba bújva a felnőtteknek mondott mesét. Újra ámulhattunk a Papp fivérek és Moussa Ahmed virtuozitásán, akik ezúttal erdélyi és cigány táncelemeket dolgoztak bele előadásukba. Látványában másfajta tánc, de hasonlóan lenyűgöző élményt adott Kerékgyártó Edina mozgásszínháza, mely őseink tánca, a cigánykultúra és a költészet elegyéből született. Szabó Réka szintén a mozgást helyezte előadása középpontjába, hogy meghökkentsen és rádöbbentsen az önmagunkkal való találkozás furcsaságaira. A Főnix előadásaira nem annyira a humor jellemző, ám a Dumaszínház A szerelem zsoldosai című darabjának közönsége szó szerint szakadt a nevetéstől. Bata Éva és Vinnai András a párkapcsolat útvesztőin kalauzolta a gyanútlan nézősereget az önmagunkat kikacagó humor mezejére.

Mindenképp kiemelkedik a színházi előadások sorából a Jászok című történelmi dal-és táncjáték, mely megtestesítette a jász öntudat, összefogás és tehetség egységét. A darabot nyolc egymást követő napon láthattuk a Szabadtéri Színpadon, majd szeptemberben a budapesti közönség is megcsodálhatta a Müpa falai között, ahol szintén elsöprő sikert aratott. Ugyancsak a Szabadtéri Színpad adott otthont a csángó fesztivál több műsorának. Fantasztikus élményt nyújtott a Betyárok című táncos-zenés, kivetítővel gazdagított előadás. A táncszínház kedvelői igencsak el voltak kényeztetve tavaly. Az ExperiDance társulatot a Száz Tagú Cigányzenekar kísérte el a szabadtérire, hogy közösen adják elő A királyné, a gróf és a cigánylány című romantikus darabot. Könnyed nyáresti előadásokon is tapsolhattunk a Szabadtéri Színpad székein, ahol az országban egyedülálló módon az eső sem zavarta a felhőtlen szórakozást. Cseke Katinka, Magyar Attila, Nyertes, Zsuzsa, Harsányi Gábor. Csak néhány név, akiknek köszönhetően vidámabban telt az esténk.

Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a Berényi Színjátékosok megjelenését sem a város kulturális palettáján. Tavaly Münchausen báró kalandjain kacaghattunk a Jász Expo színpada előtt.

Nos, valóban jóllakhatott a színházi kultúrát kedvelő közönség a 2016-os évben Jászberény színházi asztaláról fogyasztva a léleknek járó eledelt és talán, most a morzsák felett nosztalgiázva is csillapíthatták kulturális étvágyukat. Nem kell sokáig a maradékkal beérni, hiszen idén is változatos kínálat fogadja a közönséget mindhárom színházunk színpadán.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?