Fényben oldódó nyárfák

Különleges este volt december 6-án a Szikra Galériában. Telek Béla művésztanár közelgő 80. születésnapja alkalmából, művészi munkássága előtt tisztelegve a Hónap Műtárgya sorozatban Öreg vízimalom a Zagyván című festményét ismerhettük meg alaposabban.

A teremben nem akadt szabad hely, hiszen a művészetbarátok, tisztelők, pályatársak igen szép számmal ülték körbe az asztalokat. A művészetre hangolódást ez alkalommal klasszikus fúvós zene segítette, a Palotásy János Zeneiskola növendékei előadásában és tanáraik kíséretével.

„Nagyon megtisztelő számomra és még annál is örömtelibb, hogy én méltathatom Telek Béla munkásságát és mutathatom be az erre az alkalomra kiválasztott festményét” – kezdte ismertetőjét Bartos Kinga festőművész, az este előadója. Aki személyes érintettségéről is mesélt, a város és a Jászság művészeti értékeit gyerekkorától kezdve, közvetlenül volt módja megtapasztalni édesanyja B. Jánosi Györgyi révén, így Béla bácsit és munkáit is kislány kora óta ismeri. Munkássága mellett mindig elvarázsolta a vidám, kedves mosolygásra ösztönző egyénisége. A szakmai értékek mellett a ritka és irigylésre méltó emberi tulajdonságai mindig nagy hatással voltak rá.

A Hónap Műtárgyának választott alkotás ismertetése előtt néhány dokumentum értékű korabeli képeslapot láthattunk, amelyek közel hasonló nézőpontból mutatták a vízimalmot és annak környékét, mint a festmény. A bemutatandó festmény jászberényi vonatkozású, a téma nem ismeretlen a műértő közönség előtt, hiszen több jászsági festő is feldolgozta. Telek Béla emlékeiben élő kép jelenik meg az ecsetvonások nyomán. A témán kívül érzelmi töltését is festői módon közvetíti a színes oldott napsütéses őszi hangulat megjelenítésével. Külön izgalmas, ahogy foltokban a hideg és meleg színeket váltogatva, impresszionisztikus módon hordta fel a festéket. A malom részletesebb és erőteljesebb kidolgozottsága szintén hozzájárul a kép lényegének megragadásához. A figyelem vezetését segíti az átgondolt kompozíció és a színperspektíva, amely az előtér sötét színeitől a háttér világosabb színéig vezeti a néző tekintetét. A képet nézve joggal idéződik fel bennünk a hasonló technikával dolgozó francia impresszionisták munkássága. A háttérben lazán a fényben oldódó nyárfák megnyitják a teret a végtelen felé. Esztétikai értékét tovább emelik azok a kontrasztok, amelyeket a színhasználatban alkalmazott. Külön érdemes megfigyelni, hogy a háztető vörös tónusa milyen erővel vonja magára a néző figyelmét, valamint a vízfelület tükröződését is hasonló megoldással oldotta meg, ezzel is hangsúlyozva a festmény mondanivalóját. A kontrasztok mellett technikai bravúrok is hozzájárultak a kép teljességéhez, például egy különös „eszköz” használata, a festékes tubus lapos végének festőkésként való alkalmazása, a festék egyes helyeken való visszakaparására.

Akárhogy is fog változni Jászberény arculata az elkövetkezendő évtizedekben, az öreg vízimalmot bemutató festmény, Telek Béla ezen alkotása mindig őrizni fogja az a színes hangulatot, ami egykor jellemezte a várost.

A bemutató előadást követően Béla bácsi elmesélte, hogy 1992-ben szerepelt a festmény egy kiállításon, ahol hozzáértő szakemberek, „jó képnek” mondták. Majd a köszönet szavain szólt „kellemes meglepetés volt és gyönyörű ajándéknak tekintem, hogy ennyien eljöttek.” Megköszönte, hogy egy olyan „csapathoz” kapcsolódhatott a Hónap műtárgya sorozatában, melyben jászsági és jászberényi festőknek – akik közül sokat mesterének tekint – remek munkáit mutatják be. Ünnepeltként ajándékot is hozott a barátjának, a galéria tulajdonosának, Szikra Istvánnak, aki egy látogatása alkalmával szeretettel nézegette azt a képecskét „melyen egy régi berényi utcácska látható, amin még valamikor együtt kóvályogtunk”- mondta.
Zárásképpen Metykó Béla helytörténeti kutató mutatott be néhány régi újságcikket, megyei és helyi sajtótermékekből, amelyekben Telek Béláról írtak. Az első fellelhető írás 54 éve jelent meg egy tőtevényi kiállítás megnyitójáról.

A Szikra Galéria és a művészetpártoló közönség nevében Szikra István egy nagy tortával is készült, hiszen születésnapi köszöntéshez ez jár, valamint biztosította a művészt, hogy időszaki kiállításra nagy szeretettel várják bármikor. Erre, reméljük, nem kell öt évet várni!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?