Jákóhalmi mesterségek

A Jászjákóhalmán idén nyáron megnyílt állandó szakmatörténeti kiállításról ad áttekintést a Tájak-Korok-Múzeumok (TKM) kiskönyvtárának most megjelent legújabb kötete. Szerzője Fodor István Ferenc népművelő, könyvtáros.

A jászjákóhalmi híres mesterségekről tudósító kötet bemutatóját a község Polgármesteri Hivatala házasságkötő termében tartották december 6-án. Elsőként Terjéki Tünde, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és elmondta: a kiállítást Szöllősiné Kiss Katalin népművelő, könyvtáros kezdeményezte, hogy a község két meghatározó mesterségének méltó helyen állítsanak emléket. Ő indította be a mozgalmat, hogy az elszármazott és jelenleg a faluban élő cipészektől és asztalosoktól kiállítási tárgyakat gyűjtsenek. Amikor pedig megnyílt a kiállítás, mindenkinek leesett az álla. Az „Öreg iskolában” helyet kapott tárlatot most megtekintve a TKM Egyesület vezetősége alig tudta otthagyni, ezért érkezett késve. A polgármester asszony köszönetet mondott a kiállítás, illetve a kiadvány létrejöttében közreműködőknek, külön kiemelve ifj. Pócs János szép fotóit.

Ezt követően Haraszti Gábor, a Tájak-Korok Múzeumok Egyesület elnöke bemutatta a füzetet, magát a sorozatot és szólt az egyesületről is. A sorozat 1977 óta jelenik meg, a mostani immár a 841. kötet, és az ötödik, amely Jászjákóhalmáról szól. Kiemelte, hogy a kiadvány révén népszerűsített kiállítás különleges, az ott látható eszközöket ugyanis szakember mutatja be, nem pedig alkalmazott tárlatvezető. Így az ismertetés jóval precízebb, lényegre törőbb, az itt látható szerszámok, tárgyak között a sajátjai is szerepelnek. A tagság nevében köszönetét fejezte ki, hogy a gyűjteményt július 30-i megnyitása óta ingyen lehet megtekinteni, mint ahogy Jászjákóhalma valamennyi kiállítását is. A Jászságról a TKM sorozatban igen sok füzet jelent meg, köszönhetően a jászok összefogásának, értékmegőrző törekvéseinek. Az egyesületről szóló, „Aranykönyvként” emlegetett kiadvány hátsó borítóján például ott van kilenc jászsági kiadvány címoldala.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület 1977-ben országjáró pecsételős játék szervezőjeként indult, egyesületté 1985-ben alakult. Indulásakor az országjáró játékba több tízezren kapcsolódtak be, mára a mozgalom veszített lendületéből, a bélyegzős játékban résztvevők kiöregedtek. A kiskönyvtár sorozatot 1979-ben indították el, mert számos kis helyről, ahol a bélyegzőpontok voltak, szinte semmit nem lehetett olvasni.

Ismertetőjét követően Haraszti Gábor a TKM Egyesület tagsági igazolványát és az „Aranykönyv” egy példányát nyújtotta át Terjéki Tündének a visegrádi Mátyás Király Múzeum gyűjteményét bemutató kötettel együtt. Majd ezután az egyesület kitüntetését adta át az alapító tag Fodor István Ferencnek. A kitüntetett elmondta, hogy a polgármester asszony nagymamája, Terjéki Imréné annak a három személynek az egyike volt, akivel megalapította a TKM helyi csoportját.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?