Tudom milyen kilenc évesnek lenni!

Balázsy Panna ismert tévészereplő, éveken át az RTL klub képernyőjén várta nézőit, de kipróbálta magát a rádiózás világában, mostanság pedig egy gasztro-projekt teszi ki idejének nagy részét. Gondolatait továbbra is megosztja a nyilvánossággal, bár a tévé helyett papírra vetett formában, amit az író-olvasó találkozón tett még személyesebbé olvasói számára.

Gyermekzsivajtól volt hangos a könyvtár december második napján, persze csak addig, míg Balázsy Panni írónő sűrű bocsánatkérések közepette belibbent a harmadikosok közé. Noha a gyermekeken a harag egyetlen jele sem látszott a késés miatt.

Az írónő az első pillanattól fogva közvetlen hangulatot teremtett a lurkókkal, akik közül többen könyvei révén ismerősként köszöntötték Pannit. Nem véletlen a rokonszenv, hiszen Panni elmondása szerint nem felejtette el milyen kilenc évesnek lenni. Az író-olvasó találkozón megtudtuk hogyan születnek a Szandra könyvek, fény derült arra, hogy milyen állapotban jó írni, sőt még a következő könyvek tartalmába is beavatott bennünket.

A Szandra és a 3.b sorozatban saját gyermekkorát fogalmazza meg, valamint két lánya, a 13. évét taposó Natasa és a 9 éves Liza ihletésére születnek. Elmondása szerint, gyakori az is, hogy a fantáziájára bízza a cselekményt. A több kötetes kiadványt az alliteráló cím teszi még hangzatosabbá. A gyerekek képzelőerejét segítségül hívva ötleteltek a következő könyv címéről, melyen olyan frappáns javaslatok érkeztek, mint a Csobbanás, Csodás nyár, vagy Családi nyaralás, és hogy végül melyikre döntött az írónő, az jövő nyáron kiderül!

Panni mentalitásán nemcsak az írói véna mutatkozott meg, hanem a gondoskodó anya szerepe is. „Beszéljünk arról, amit látunk a világban, ez nem mindig hercegnős, hanem vannak benne vicces, ugyanakkor igazságtalan dolgok is. De erről ugyanúgy kell beszélni, mint a szép dolgokról. Élvezzük az életet, legyen boldog a 9 éves kor, de vegyük észre azt is, ha egy osztálytársunk szomorú, mert elváltak a szülei. A Csuromvíz például erről szól.” Majd a beszélgetés után három lelkes olvasó felolvasott néhány emlékezetes jelenetet a könyvből.

Az ambiciózus, tettre kész írónő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy visszakacsint tévés múltja felé és a Szandra könyvek mesefilmként lopják be magukat a gyermekek szívébe. „Ez nem olyan egyszerű ehhez kell egy alkotóstáb, de már többekkel beszélgettünk ilyesmiről. Ötletek mindig vannak, már annak is nagyon örülök, hogy megszületett a Szandra kifestő Rippl Renáta illusztrációival, de tervbe van, hogy pénztárcán vagy tornazsákon is megjelennek Reni rajzai.” Tehát a Szandra és a 3.b sorozat rajongóknak nem kell aggódniuk, van még bőven ötlet az írónő tarsolyában. Későbbi céljairól ízelítőt adva, mesélt következő könyvéről, melyben egy Dél- Francia országi zöldséges kalandjai kerülnek fókuszba.

A hosszúra nyúló délután autogramosztással ért véget, de biztosra veszem, hogy a könyvkölcsönzésnél igencsak megfogyatkoztak Balázsy Panni könyvei.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?