Összecsaptak a Jászság diákjai

Idén először rendezték meg a Jászság Szeretlek vetélkedőt november 30-án a Városháza üléstermében. A játékos feladatok kapcsán a diákok közelebb kerültek Jászberény történelmi múltjának megismeréséhez, valamint a közösségépítő társasjáték teret adott új kapcsolatok kialakítására más iskolák tanulói felé.

Zsúfolásig megtelt a nagyterem, azonban most nem egy testületi ülés tanácskozásán vettünk részt, hanem a feltörekvő generációk megmérettetésén. A versenyen iskolánként 2-2 fő volt jelen, összesen két csapatot alkotva. A kékeket az JÁI Bercsényi Iskola, a Székely Mihály Általános Iskola, illetve a Liska József Erősáramú Szakközépiskola és Gimnázium, a fehérek csapatát a Terplán Zénó Ferences Szakképző és Gimnázium, a Szent István Sportiskola, illetve az Apponyi Albert Általános Iskola tanulói képviselték. A műsort pedig a Lehel Vezér Gimnázium tanulói vezényelték le.

A vetélkedő kezdeményezését a Magyarország Szeretlek tévéműsor ihlette, így ahhoz hasonló struktúrájú feladatokat állítottak össze a szervezők a Jászság vonatkozásában. A gyorsabbak a villámkérdéseknél élveztek előnyt, míg az activity játék szerelmesei, rajzolásban, éneklésben és a mutogatásban jeleskedtek. De nem maradt el a zenefelismerő és az éneklés párbaj sem. A gyerekek láthatóan élvezték a versenyt, még ha az éneklésnél kicsit bátortalanul is ragadták meg a mikrofont. Számos feladat Jászberény történelmi múltjának sokszínűségét tárta fel a tanulók előtt, mellyel egy képzeletbeli barangoláson vettek részt városunk utcáin.

A verseny végeredményében a kék csapat pontszáma bizonyította be a Jászság szeretetét, így a játékosok 3D puzzle kirakóval, valamint színezővel gazdagodtak. A résztvevő iskolák pedig vásárlási utalványt nyertek, melyet sporteszközök vásárlására használhatnak fel.

Tallósi Ferenc Sándor városunk diákönkormányzati elnöke a vetélkedő kapcsán nyilatkozott az ifjúsági önkormányzat feladatairól és jövőbeli céljairól. „Diákpolgármesterként az a célom, hogy a tanulóknak legyen lehetőségük megmutatni miben kiemelkedőek vagy tehetségesek. Ilyen korban a legtöbb diák gátlásai miatt, nem szeret kiállni a közönség elé. Szeretném, ha az ilyenfajta kezdeményezés, vagy például a Jászok Ásza tehetségkutató segítene ennek a leküzdésében. Úgy gondolom fontos lépés, hogy a korosztályom ne féljen megosztani az ötleteit, rengeteg értékes felvetés veszik el azért, mert azt hiszik, hogy nincs kinek elmondaniuk. Egy jól működő diákönkormányzatban ezeket a problémákat lehetne orvosolni.”

A vetélkedőn a meghívott vendégek soraiban iskolaigazgatók és a képviselőtestület tagjai közül is többen részt vettek. Szatmári Antalné alpolgármester asszony már évek óta szívügyének tekinti a jászberényi fiatalok felkarolását. A vetélkedő után elégedettségének adott hangot és köszönetét fejezte ki a szervezők felé. „A gyermekek nagyon élvezték a vetélkedőt, a Polgármesteri Hivatal ülésterme szinte zsúfolásig megtelt. Véleményük szerint jó lenne, ha többször rendeznénk ilyet. Ezúton is köszönjük a segítő pedagógusok munkáját, akik munkájukkal, feladatsorok összeállításával  segítették ennek a nagyszabású rendezvény megvalósítását, valamint azoknak, akik valamilyen módon munkájukkal, –  szabadidejüket feláldozva – hozzájárultak és részt vettek a vetélkedő lebonyolításában.”

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?