Szeretettel, derűvel teli közös évek

Zrupkó Antal és Zrupkó Antalné Kiscsatári Gizella családi körben, Erzsébet napon ünnepelték 65. házassági évfordulójukat. E jeles alkalomból idézték fel a közösen eltöltött évek nehézségeit és örömeit.

Anti bácsi Pusztamizséről származik, ott kezdte inasként a lópatkoló kovács munkát. Ekkor ismerte meg a 17 éves Gizikét, aki a Földműves Szövetkezetnél volt pénztáros, és menthetetlenül beleszeretett. Az esküvőt 1951. november 18-án tartották Jásztelken, majd másnap a templomban is örök hűséget fogadtak egymásnak. A népes násznép így két napig mulatott és igen emlékezetes lakodalmat ült.

Jászberényben telepedtek le, mert a családfő itt kapott állást és hamarosan megszületett leányuk, Gizella, akivel teljes lett az életük.

A kisipar háttérbe szorulásával Anti bácsi a nagyobb vállalatok berkeiben folytatta a munkát. Végül a Hűtőgépgyárban (még annak elődjénél) találta meg számítását, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Büszkén mesélte, hogy annak idején ő vezette a hűtőelem szerelést a visontai erőműben. Gizi néni a főtéri Fényképész Szövetkezetnél, majd az Iparcikk Kiskernél tevékenykedett, végül nyugdíjazásáig a Lenin TSZ-ben dolgozott, mint telefonkezelő.

Életük nagy bánata, hogy leányuk igen fiatalon, 42 évesen elhunyt. Vigaszuk unokájuk Orsolya, unokavejük és dédunokáik, Martin és Noel.

A jó egészségnek örvendő, derűs pár házasságát a szeretet, megértés, türelem és az egymás melletti kitartást jellemzi. Családi körben őriznek egy anekdotát, miszerint egyszer Anti bácsi így kiáltott egy családi beszélgetés alkalmával: „Anyám, nézze, hogy szeretem a feleségem!” – miközben felkapta Gizi nénit a nyakába. „Jól van kisfiam, csak 50 év múlva is így szeresd!” – tanácsolta édesanyja. Ezt már túl is teljesítették.

A házaspár nagyon hálás, hogy ilyen sokan felköszöntötték őket. Egy egész szobát megtöltenek a jeles esemény emlékére kapott ajándékok, csokrok és üdvözlőlapok.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?