Jászsági évkönyv

Szokás szerint így karácsony előtt ismét megjelent a Jászság Évkönyv Pethő László professzor szerkesztésében. Karácsonyfa alá illő küllemmel és gazdag tartalommal, bőséges olvasnivalóval.

A kötet írásai és illusztrációi öt nagyobb blokkban kínálják magukat, és természetesen most is elmaradhatatlan a kötetet záró Eseménynaptár, a Jászság éves leltára. Ebben abc-sorrendben következnek a települések, így első helyen Jászapáti 2015 májusa és 2016 áprilsa közötti legfőbb történéseit idézi fel.

A Művészet rovat hat írása közül a 2015 végén elhunyt festőművész Laki Ida emlékezete szerepel az első helyen Egri Mária tollából. Természetesen megidézi a kötet az év relevációját, a Jászok produkciót. Kuriózumént megismerkedhetünk Biritz Ákos artistával, mert ilyen is terem a Jászságban. A História blokkban két ifjú történész is bemutatkozik. A vezető írás eredeti kutatási eredményekre épül: Friedvalszky Ferenc, a régi polgármester nevét sokan ismerik, néhány azt is tudják, hogy az Ady Endre úton volt a villája. Pikánsabb történet, hogy a háború és a kisajátítás után egy katonatiszt rokon költözhetett be a házba.

Gazdaság rovatban portré Bathó Ferenc díszpolgárról, aki sportolóként is jeleskedett, ráadásul nemcsak ültetett fákat a Bathó kertbe, hanem kivágásuknál is közreműködött.

Böngészni való ranglistákat is közöl a kötet a legnagyobb adófizetőkről, illetve Kármán Antal ismét górcső alá vette a Jászság TOP 10 vállalkozását.

1956 forradalma a hatvanéves évforduló jogán különösen időszerű része a kötetnek. Összeállítás olvasható ajászsági emlékművekről és emléktáblákról. Van olyan hely, ahol sok van, van ahol éppen kettő, van ahol egy sem. Ugyanitt portré-nekrológ található Szívós József népművelő-színjátszó rendezőről.

Az Örökségünk rész a maga kilenc írásával a legterjedelmesebb. Megtudhatjuk, hogy Hábenczius Károly jákóhalmi illetőségű orvos a világ tetején járt, vagy azt, hogy Magyar István olimpikont Kazi Olgát nevelte és egykori parasztudvarukon is tudott magasat ugrani. Moravcsik János pedig az egykoron szupertitkos rakétahadosztály történetét dolgozta fel.

Vélemény, hozzászólás?