A Jászapáti Templomért Alapítvány

1998-ban alakult meg a jászapáti kéttornyú műemlék templom megmentése érdekében A Jászapáti Templomért Alapítvány, melynek fő tevékenysége a kulturális örökség megőrzése, a templom állagának megóvása, a lepusztult és tönkrement elemek javítása.

Az alapítvány közhasznú tevékenységet folytat, társadalmi aktivitását legjobban az mutatja, hogy 1998 óta folyamatosan növekedett az Alapítványt támogató önkéntesek száma, és a SZJA 1%-ából is jelentős bevételeink keletkeztek.

A 18 év alatt a restaurálási, felújítási munkálatok kivitelezése az eredményes pályázatoknak, az adományoknak volt köszönhető. Nagy gondot fordítottunk a megújulás mellett, arra is, hogy templomunkban közösségek találkozzanak, lelki programokat szervezzünk egyházközségünk tagjainak, az adománytevőknek. Szervező munkánk alapgondolata a gyermekek, a fiatalok bevonása egyházközségünk életébe.

Alapítványunk egy sikeres pályázatnak köszönhetően 2016. szeptember 3-án szervezte meg a „Lelki találkozások a Jászapáti Templomban” című programot. Az alapítvány életében most jött el az a pillanat, amikor azt kellett mondanunk: Álljunk meg, gyönyörködjünk! Adjunk hálát az Istennek, örüljünk templomunknak és egymásnak!

Megemlékezni a 18. évfordulón?! Igen! A kerek szám még messze van, akkor is megemlékezünk, de talán már nem mindnyájan. Az idén búcsúztunk el egy olyan társunktól, aki 15 éven át támogatta munkánkat, templomunkat. Jó lenne kezet szorítani vele. Ezt a szentmise felajánlásában tudjuk már megtenni.

Gyermekrajz pályázatot hirdettünk a Kisboldogasszonyi búcsúra készülve, és szem előtt tartva az irgalmasság éve mottóját. Az elkészült pályamunkákból kiállítást szerveztünk, jutalmaztuk a gyermekeket és az őket felkészítő pedagógusokat. A nap folyamán a gyermekeket játszóház, kézműves foglalkozás, barkácsolás várta a gyermeksátorban. Szeretetünnepünk ajándék volt vendégeink számára.

A templomkerti közös ebéd jó hangulatát a Hétszínvirág Néptáncegyüttes műsora fokozta. Lelki találkozásunkat a Taize zenés könyörgés zárta. Templomunk régi szépsége visszaadásáért annyiszor kértünk és kaptunk. Ezen a napon mi ajándékoztuk meg vendégeinket.

Szerző:
Kis Józsefné
a kuratórium elnöke

Vélemény, hozzászólás?