Tusolás víz nélkül

November második szombatján a Hamza Múzeum és Jász Galéria ismételten megnyitotta kapuit a kreatív alkotók előtt a IX. Műhelytitkok program keretén belül.

A kiállítást és az azt követő foglalkozást Kerekné Mihalik Judit múzeumpedagógus nyitotta meg, aki büszkén mesélte, hogy a Műhelytitkok programsorozat elismerő oklevélben részesült. Kiemelte, hogy a rendezvény azért is különleges, mert nem öncélú, hanem Hamza Dezső Ákos hagyatékát erősíti.

A kiállítás megnyitóját a Palotásy János Zeneiskola Növendékei színesítették, akik a zongora és a fuvola közös játékával feledtették a borongós időjárást. Ezt követően a tuskészítés évezredekre visszavezethető kínai hagyományával ismerkedhettek a résztvevők.

A kínai művészet természet központú, azonban mindennek alapja a kalligráfia, a kínai írásjelek festésének művészete. Minden írásjelnek szigorú szabálya van, és a vonalak meghúzásának kötött sorrendje. Kínában ötezer éve ismert a tus anyaga, kezdetben lámpaolaj és égetett fenyő füstje, állati bőr feldolgozásából nyerték, de készíthető sötét bogyókból és ásványokból is. Szilárd állapotban szállították, a felhasználáshoz pedig vízzel oldották fel, az anyagot ecsettel, nádtollal és lúdtollal vitték fel a papírra – ezt a foglalkozáson ki is próbálhattak a jelenlévők. Eleinte súlyos károkat szenvedtek el a pergamenek, hiszen a rosszul kifejlesztett, házi készítésű tustinta szétmarta a felületet. Később tökéletesítették a módszert, melyhez a tölgyfa gubacsát használták fel, ezt a tintát használják a modern íróeszköz egyikében a golyóstollban is.

Mihalik Judit a teljesség igénye nélkül két neves alkotót mutatott be, akik Hamza D. Ákos kortársai voltak, Szalay Lajos grafikust és Borsos Miklós szobrászt.

Hamza tollrajzaiból tíz darabot válogattak össze, amelyeket 1950-55 között készíthetett. Ezek már bejárták a világ különböző pontjait, hiszen Európában és Brazíliában is számos kiállításon részt vettek. Több képén is a tenger hullámzását örökítette meg. „Összes gondolatom értelmi és érzelmi rezdülésem egyetemesen kapcsol mindenhez, ami emberi vagy élő, ami körülvesz…” – ezzel az idézettel nyitotta meg Judit a kiállítást, miközben játékos feladatra invitálta a társaságot.

A terembe visszaérkezők immár egy asztalokkal és eszközökkel berendezett helyiségbe érkeztek, ahol hamarosan megkezdődött az alkotás. Demény Andrea tartotta a foglalkozást, ami portrérajzolással kezdődött. A tusrajzok különlegessége, hogy öt percenként rajzlapot cseréltek a jelenlevők, így egy picit mindenki hozzátehetett a másik munkájához. A játékos festésben ketten is nagy előnyt élveztek, mivel Velkeiné Pócz Ilona tanárnő és Nagy Tamás tanár úr rajztehetségét megcsillogtatva alkotott a lelkes rajzolókkal. A tus úgy folyt a lapon, mint a felhőből hulló esőcseppek tánca az ablakon.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?