Az én ’56-om

November 16-án, 15 órakor hirdették ki az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat által meghirdetett „Az én ’56-om” pályázat eredményét.

A Jászberényi Polgármesteri Hivatal dísztermében összegyűlt ifjúságot Szatmári Antalné alpolgármester asszony köszöntötte. Az 1956-os események kapcsán kiemelte az ifjúság szerepét, akik ki mertek állni a szabadságuk kivívásáért. Megrendülten emlékezett Sztárek Csabára, akit Jászberény főterén lőttek le a nagytemplomhoz vonuló tömegből. Bugyi Mária is odalett, kezében a koszorúslányruhájával, amit a kölcsönzőbe szeretett volna visszavinni. Bóna Zsigmond is egyike volt a jászberényi fiatal áldozatoknak, akit kivégeztek. „Büszkék vagyunk ezekre a fiatalokra!” Köszönetet mondott a pályázóknak munkájukért és tanáraiknak, pedagógusainak a felkészítésért.

Az Ifjúsági Önkormányzat által meghirdetett pályázatra több mint háromszáz pályamű érkezett, melyekből húsz alkotást állítottak ki paravánokra, így a jelenlévők is bepillanthattak a fiatalok ’56-os szemléletébe. Az irodalmi kategória eredményeit Taczman Mária, a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanára hirdette ki. Próza kategóriában az első helyezést Buronyi Erika nyerte el, aki az 56-os eseményeket az irodalmi fikció köntösében keltette életre. Vers kategóriában az első helyezést Lőrincz Alexandra kapta.

A képzőművészeti alkotásokat Kerekné Mihalik Judit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria pedagógusa értékelte. A rajzpályázat első helyezettje Nagy Fanni (LVG) lett, aki „festményén békaperspektívában ábrázolta a jászberényi nagytemplomot, mely egyrészt a hitet, másrészt a közvetlen alatta ábrázolt tankkal felidézi bennünk a város templomának 1956-os történetét.” A második helyezést Galbács Attila érte el, akinek vegyes technikájú munkáján a „sötét-fekete háttérből emelkedik ki a fő téma, a magyar zászló és az előtérbe helyezett maszk. Stílusában igazán modern alkotásnak mondható”. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Bancsi Kíra (Liska) állhatott, szintén vegyes technikájú munkájával.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?