Környezetvédelmi díjat kapott a Szent István Körúti Iskola

Idén hetedik alkalommal adta át Magyarország egyetlen zöld tematikus csatornája, az OzoneNetwork televízió által alapított Ozone Zöld-díjat, amit a Jászberényi Szent István Körúti Általános Iskola vehetett át.

Az Ozone Network tévé idén is díjazta azokat a megvalósult zöld ötleteket, melyek hozzájárulnak környezetünk, bolygónk megóvásához és jobbá tételéhez. A csatorna stúdióbeszélgetésében Gulyás Sándorné Katalin, a pályázó iskola pedagógusa elmondta, hogy az iskolában tanuló sérült diákok betegsége befolyásolja a gyermekkorukat és nehezebbé teszi a felnőtté válást. „Meg kell találni, hogy ők miben érhetnek el sikereket, a környezetnevelés ez a terület.” Az ÖKO és Madárbarát iskolában a környezettudatos nevelés és a természet szeretete kiemelt helyet élvez az oktatásban.

Az iskola kezdetben az elhanyagolt Zagyva parti liget szépítését tűzték ki célul, melyet négy év alatt negyven zsák szeméttől tisztítottak meg. Madáretetőket helyeztek ki, így még barátságosabbá téve a környezetet az élővilág számára. A gyermekek itt ismerkedtek meg a zöld felülettel, melynek mára állandó látogató. A versenyben olyan vállalatok, magánszemélyek, civil szervezetek és általános iskolák- szakkörök vettek részt, akik konkrét környezettudatos fejlesztést valósítottak meg. Hétköznapjaik során kiemelt fontossággal kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. A környezettudatosság és a kreativitás ötvözéséből hasznos, példaértékű megoldások születtek.

A Szent István Körúti Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – Örökös ÖKO-, és Madárbarát iskola, az Iskolakert Hálózat tagja –, pedagógiai tevékenységében meghatározó szerepet tölt be a környezetnevelés, amit a mindennapjaikban is gyakorolnak. A pályázati projekt az Otthon az erdőben, része a több éve tartó, innovatív elemeket is hordozó, folyamatos nevelő-oktató munkájuknak. Céljuk a terepgyakorlatokon, a biodiverzitás tapasztalati megismerése, a ligetes terület példaértékű, tudatos védelme. A projekt több ízben kaput nyit a társadalom felé, kapcsolatépítő erővel bír, így nemcsak a környezet védelmét, hanem a belső harmóniát is megteremti a sérült gyermekek számára.

A pályázati tevékenység értékelését a Magyar Klímatanács tagjai végezték. Az eredményhirdetés a Magyarországi Fenntarthatósági Csúcs Konferencián, Budapesten történt.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?