Emléknap az áldozatokért

A Szovjetunió munkatáborrendszerébe hurcolt hadifoglyokra és a politikai rezsim hazai áldozataira emlékeztünk a Börtönudvarban november 24-én a Gulag Emléknap alkalmából.

Kisnémethné Király Éva a Trió rádió hírszerkesztője és műsorvezetője köszöntötte Szabó Tamás polgármestert, a város képviselő-testületének megjelent tagjait, valamint a város lakosságát.

Szabó Tamás polgármester ünnepi beszédében emlékezett a múlt viszontagságaira, a koholt vádak alapján munkatáborba kényszerített áldozatokra. Hazánkból több százezer ember hordozta az igazságtalanság vasigáját és az elhurcoltakból csupán négyszázezren tértek haza. A lágerek ténye sokáig a kommunista diktatúra legféltettebb titka volt. De a hazatérőkkel együtt a történetek is útra keltek. November 25-én azokra emlékezünk, akik életüket vesztették a munkatáborok kegyetlenségében.

„A mostani emlékünnepség a hajdan szenvedők előtt tiszteleg. A Gulag nagy pere elmaradt, hiszen nem ítélték el a bűnösöket. Ugyan számos nagyszerű film és könyv született, de az intézményes igazságtétel elmaradt. A túlélők, az emlékek, a megsárgult fényképek őrzik a szörnyűségek emlékét, amit a sztálini terrorállam el akart titkolni. Kötelességünk emlékezni az áldozatokra és vigyázni a még élőkre.” Ezt követően emléktábla avatással tisztelegtünk a politikai rendszer áldozatai előtt.

A Gulag emléknap délutáni programja a Déryné Rendezvényházban folytatódott. A zeneiskolások hangversenye előtt Szatmári Antalné alpolgármester asszony személyes hangvétellel, az élet apró örömeit hangsúlyozva beszélt a történelmi múlt szégyenfoltjáról. Olofsson Placid bencés szerzetes papnak, a Gulag túlélőjének gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. A munkatáborok megrendítő körülményei között, Placid atya fogoly társaival együtt minden nap megkereste az élet apró örömeit, amelyeket az esti órákban elmeséltek egymásnak a hadifoglyok.

Ezek a pillanatok voltak azok a katolikus pap életében, amelyek segítettek túlélni a megaláztatást, az elnyomást és az igazságtalanságot. „A Szovjetunió tíz évig mindent megtett, hogy tönkre tegyen. Én mégis itt vagyok 91 évesen, de hol van a Szovjetunió?” – idézte alpolgármester asszony Placid atya szavait, aki idén tölti 100. életévét.

Ezt követően Örkény István Kossuth-díjas író idézetével zárta beszédét „A zene akárcsak az irodalom nem pusztán időtöltésre való, de éppen akkor közvetít lelki tartalmat, amikor az embernek a legnagyobb szüksége van rá. Emlékezzünk együtt a hősökre ezúttal a zene nyelvén.” Az emlékünnepség a Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei koncertjével zárult.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?