Csúcstechnika az orvoslásban

A Bercsényi úti magán orvosi rendelőbe kaptunk meghívást november 15-én, amikoris dr. Csiki Zoltán a sajtó képviselőinek bemutatta a rendelő legújabb mozgásterápiás készülékeit.

A mozgásszervi betegségek rehabilitációjában, a sportsérülések megelőzésében, kezelésében, a mozgásszervi elváltozások korai felismerésében segítenek az utóbbi időben beszerzett hi-tech orvosi berendezéseik.

A rendelő falai között szinte egy magasabb szintű civilizáció csodamasinái között érzi magát az ember. Lézer, mágneses mező, robotkar, test scenner, súlytalanság, PC. Csak néhány varázsszó – amit talán még a laikus is megért – sejtteti, hogy itt már a jövő technológiáját alkalmazzák az egészség megőrzése, visszanyerése érdekében.

Csiki doktor a bemutató alakalmával sorra megismertette az új készülékek funkcióival, a rendelőben itt elérhető terápiás lehetőségekkel a vendégeket. Elmondta, hogy ilyen gépek jótékony hatásait csak tőlünk távoli városokban használhattuk ki eddig, sőt többen külföldre kényszerültek járni kezelésekre, mert az országban ezelőtt nem találtak ilyen terápiás lehetőségeket.

Az eszközismertetőt a mágnes ágy bemutatásával kezdtük. A már meglévő mágnes terápiás ágy párt kapott, így egyszerre két beteget is tudnak a mágneses mező jótékony erejével kezelni. A teljesen fájdalommentes eljárás során az ízületi, mozgásszervi panaszokkal küzdő páciens néhány perc alatt szinte feltöltődik a jótékony mágneses mezőben.

A végtagi bénulások, parezisek rehabilitációjában az Armeo Spring elnevezésű robottechnológiájú masina áll a betegek rendelkezésére. A sérült végtagot egy robotkarra helyezik, ami a súlytalanság állapotába hozza a testrészt. Ilyen körülmények között a mozgások könnyen elvégezhetőek, az izmok ismételt munkája stimulálja az idegeket. A kezelést számítógépes játék teszi élvezetessé. A monitor útmutatói alapján végzett tevékenységek megmozgatják a kar és a kéz, az ujjak izmait.

Az ízületi porc felszínek kezelését teszi lehetővé a szintén új 3 kW teljesítményű lézer terápiás berendezés. A hatékonyabb eredmény érdekében a legkorszerűbb komputerizált mágnes terápiával kombinálják a kezelést.

A Honoma cég innovatív találmánya szintén újdonság a nagyvilágban is. A Valedo gépcsalád 3d-s gerinc szkennerét digitális kézi szkenner és egy monitor alkotja. Az eszköz gyermekek és felnőttek számára jelenthet komoly prevenciós megoldást gerincproblémák korai felfedezésében, későbbi kezelésében. Beláthatatlan előnyei lennének a város ifjúsága szűrésének, ami városi támogatással megvalósítható.

A program káros sugárbehatás nélkül azonnali analízist nyújt a gerincoszlop elváltozásairól. A későbbi kezelések során – betanítás után –, a beteg számítógépen látott útmutatók alapján saját maga is el tudja végezni a megfelelő gerinctornát. Ennél a készüléknél is – mint a korábban bemutatott robotkar esetében –, a páciens motivált marad, és szinte szórakozva gyógyul.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?