Átcsoportosíthatják a forrásokat

Az elmúlt napokban befejeződött a hűtőgépgyári lakótelepen található Ifjúság utca felújítása. Itt tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester szerdán délelőtt a város egészét érintő infrastrukturális fejlesztésekről, a jövőre vonatkozó ez irányú elképzelésekről.

Az Ifjúság utcai felújítás keretében a meglévő 746 m útburkolat rekonstrukciója és egyes szakaszokon a padka stabilizációja történt meg, valamint szikkasztó árkok is készültek. A beruházás 22 758 337 forintból valósult meg.

A város egészére vonatkozóan az idén mintegy 115 millió forintnyi értékben újultak meg Jászberény útjai a meglévő aszfaltburkolatok rekonstrukciójával, illetve útalap készítésével, amire a későbbiekben kerül végleges burkolat.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan a csapadékvíz elvezetési munkálatok is megtörténtek. A vízi közmű amortizációs alapból az útburkolat felújítási munkákat megelőző ivóvízvezeték hálózat felújítására, cseréjére 38 millió forintot fordítottak ebben az évben.

A jövő évi költségvetés jelentős eleme az infrastruktúrafejlesztés – tájékoztatott a polgármester. Útfejlesztésekre és az azok alatt húzódó közművek felújítására az elmúlt hat évben folyamatosan jelentős összeget áldozott a város. Mára az útfejlesztések kérdéskörén túlnőtt a csapadékvíz elvezetés problematikája és a szennyvíz csatornahálózat megoldásra váró hiányosságai. A jelentős szennyvíztisztítás- elvezetés fejlesztést követően is maradtak a városnak olyan részei, melyek a régi elvezető rendszerben szerepelnek, és fény derült illegális, szabálytalan rákötésekre is. A gyakran hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék elvezetése szintén állandó probléma a városban. Ezért a költségvetés készítése során a városatyák a fenti infrastrukturális területre fókuszálják a pénzügyi eszközök jelentős részét.

Jelenleg a város számára elérhető pályázatokat nem írnak ki ilyen jellegű fejlesztésekre, ezért egyéb megoldásokat kell találni. A városvezetés felvette a kapcsolatot a TRV szakembereivel, akik legalább kétmilliárd forintnyi összeget jelöltek meg a szükséges munkálatok végrehajtásához.

A források megteremtéséhez két verzió merült fel. Egyik lehetőség, hogy saját erőből, egyéb területekről történő pénzek elvonásával teremtsék elő az anyagi fedezetet, például az útfejlesztések szorulnának háttérbe. A másik alternatíva szerint kifejezetten a vízelvezetés megoldására fejlesztési hitelt venne igénybe a város. Ezzel a megfontolt döntésre alapozott hitelszolgálattal több százmilliós, akár milliárdos fejlesztési forráshoz juthat a város. Az akut „vizes” problémák gyorsabb megoldása érdekében vállalni tudja a város a hitelt is. Az erre vonatkozó döntés az elkövetkező egy-két hónapban fog megszületni – jelentette ki a polgármester.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?