Legyünk cinkostársak!

Vekerdy Tamás pszichológus, író november 22-én az Ifjúsági Házban teltház előtt tartott előadást a gyermekek érzelmi biztonságának fontosságáról.

A pszichológus szakember a tőle megszokott módon, szókimondóan, humorral fűszerezve, őszintén beszélt a túlterhelt diákokról, a temérdek házi feladatról és a szerető szülők cinkosságáról.

Már az anyaméhtől kezdve hatással vagyunk a gyermek érzelmi biztonságára, ami a kamaszkor viszontagságain átvergődő tinédzser éveit is meghatározza. Minden szülő a legjobbat akarja a kis lurkónak, de vajon tudják mi a legjobb a gyermeküknek?

A mesélés fontosságának óriási szerepe van a fejlődő gyermek életében, olyannyira, hogy sokkal értékesebb, mint fejlesztő jellegű játékokkal ostromolni a kicsiket. „Minden nap mesét hallgatni a legjobb felkészítés az iskolára. A látott mese, pedig nem mese.” A gyermekek legjobban a szülők által kitalált történeteket élvezik, amit nem helyettesít a mesefilm.

Vekerdy Tamás az önfeledt szabadjátszás védelmében szólalt fel. Kifejtette, hogy nem abból lesz sikeres ember, topmenedzser, akit már óvódás korban bevezetnek a tanulás rejtelmeibe, majd órákat görcsöl a házi feladata felett, hogy elkészüljön az addigra megutált fogalmazás vagy mateklecke.

A magyar iskolarendszerben a felsőbb oktatásba való jutás elvárásokkal kikövezett útja szorongóvá teszi a gyermeket. A túlterhelt diákoknak pedig szüksége van az érzelmi biztonságra, hogy tudja, a szülő mindig mögötte áll. „Legyünk cinkostársak, a késői matekfeladat megoldása helyett mondjuk azt a gyermeknek, hogy: gyere ki a konyhára, igyál egy kis vizet, hámozok egy almát pedig tudom, hogy a héjában van a vitamin. Aztán gerezdekre vágom, leteszem a füzet mellé és azt mondom, figyelj, diktálom!” – hangzott el a buzdító tanács, amit nevetve, ugyanakkor helyeselve fogadott a közönség.

A kreativitást nem a tankönyvekben találja meg a gyermek, hanem azokból az ingerekből, amelyek játszás közben érik.
Ahogy cseperedik a gyermek, nincs is rosszabb a problémás kamasznál, erre sajnos Vekerdy Tamás is csak egyetlen gyógymódot talált, hogy „el kell viselni.” Azonban nagyban befolyásolja a hormonok csatáját vívó tini életét, ha gyermekként elég odafigyelésben részesült. A megszívlelendő tanácsokat figyelembe véve, értékes gondolatokkal gazdagodott a hallgatóság.

Vekerdy Tamás remekül rávilágított az átlagos magyar családok mindennapos problémáira, amit a nézők soraiból a szülők, orvosok, pedagógusok sokan magukénak éreztek. Az előadást követően a közönségnek is voltak kérdései, amelyek csak az idő szűke miatt apadtak el.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?