Színjátszóink sikerei

Huszadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Adácson a Falusi Színjátszók Országos találkozóját, ami egyben a nyolcadik Kárpát-medencei találkozó. Városunkból két csoport is képviseltette magát.

A Jászsági Hagyományőrző Egylet és a Berényi Színjátékos Társaság is november 19-én, szombaton lépett színpadra, hogy összemérje színészi képességeit hét másik együttessel. A Színjátékos Társaság a már itthon nagy sikerrel bemutatott Münchhausen báró kalandjait adta elő. A darab a közönség, és a zsűri tetszését is elnyerte. Utóbbi ezüst fokozatú minősítésben részesítette a produkciót. Kormos László lapunk kérdésére elmondta, hogy a kétnapos remek hangulatú találkozó felejthetetlen élményt jelentett az együttes számára. A pozitív impulzusokra az elismerés tette fel a koronát. A társaság első önálló darabjaként előadott színmű adácsi sikere további inspirációt jelent a tagok számára.

Kormos László hozzátette, jelenleg az advent jegyében készülődnek a városi ünnepség műsorfolyamához hozzájárulni előadói képességeikkel. Nagyobb lélegzetű produkcióval jövőre jelentkeznek.
A 2008-ban alakult Jászsági Hagyományőrző Egylet az Élet a Morgóban című 2015-ös darabjukkal vettek részt a találkozón. Vezetőjük, Hortiné dr. Bathó Edit elmondta, hogy a megméretetéssel visszaigazolást szerettek volna kapni a szakmai zsűritől, mert ezidáig erre még nem volt példa. Az egykori Kossuth úti kocsmában játszódó történet 37 figurának ad szerepet, ami különösen elnyerte a zsűri tetszését, de tetszett az élő zene, a tánc és a természetesen előadott archaikus beszéd is. A dicséretek mellett építő kritikát is kaptak, amelyek irányt mutatnak a folytatáshoz, az apró hiányosságok kiküszöböléséhez.

A november 18. és 20. között zajló találkozón háromtagú zsűri értékelte a kilenc együttest és előadásukat: Regős János, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke, Jancsó Sarolta színész, rendező és Tóth Zsuzsanna színházi pedagógus. A mindvégig teltházas előadások egytől egyig érdekesek, színvonalasak voltak. Vasárnap, az eredményhirdetésen három bronz, két ezüst és egy arany minősítést osztottak ki. A két ezüst minősítés a jászberényi együttesek érdemét dicséri, akik a nagy örömre való tekintettel maguk is beléptek a Magyar Színjátékos Szövetségbe. Az elismerés mindkét társulat első minősítése is egyben, amely továbblendíti őket újabb darabok írásához, eljátszásához a közönség örömére és felüdülésére.

Szerzők:
Gergely Csilla
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?