Szárnyal a páva

Nem véletlenül választották sokan múlt pénteken esti programként a televíziót, hiszen ekkor láthattuk a Jászság Népi Együttes utánpótláscsoportjából verbuvált ifjú néptáncosainkat, illetve a jászfényszarui cimbalmos legényt, Horváth Áront a Duna Tévé tehetségkutatójában versenyezni.

A műsorkészítők jó sokáig hagyták a jászokat izgalomban, mert mind a hangszeres szólista kategóriában, mind a tánccsoportok megmérettetésében utolsóként állhattak színpadra a Jászság üdvöskéi. Ámde ahogy a mondás tartja, utolsókból lesznek az elsők. Így is történt, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes Kassa környéki játék és tánca maximális hatvan ponttal a kategória győztese lett, csakúgy, mint a rock zenész felmenőkkel rendelkező Horváth Áron fergeteges Vajdaszentiványi verbunk és cigány cimbalomjátéka.

A zsűri hosszasan méltatta Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, illetve Szűcs Gábor és Szűcsné Urbán Mária koreográfiája alapján készült produkciót. Hangsúlyozták a Víz utcában zajló komoly műhelymunka jelentőségét, kiemelték a pontosan, hitelesen előadott remek koreográfiát, felhívták a figyelmet a Felvidék gyönyörű viseletére, ami kiváló választásnak bizonyult. Nem utolsó sorban a szép, erőteljes énekhangot is dicsérték. Horváth Áron tehetsége szintén elvarázsolta a zsűrit. Az ifjú cimbalmos remekül, biztos technikai tudással vezette végig a dallamok útján az őt kísérő zenészeket.

Szűcsné Urbán Mária, a Viganó AMI igazgatónője elmondta, hogy mind a csapat, mind az oktatók maximálisan elégedettek az eredménnyel. A harminc ifjú ember tehetsége legjavát adta a produkció során. Szívükből táncoltak, ahogy ők maguk nyilatkozták a tévé képernyője előtt, és ami meg is látszott a rengeteg felkészülési óra gyümölcseként termett sikerben. A középdöntőbe sorsolás dátuma még kérdéses, december másodikán vagy kilencedikén találkozhatunk a Pávában a jászsági táncosokkal, akik akkor régiónk népdalkincsével ismertetik meg a közönséget és a zsűrit. Akkor már a nézők szavazatára is számítanak a versenyzők. A szavazó kódot november 28-án kapja meg a csapat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?