Fórum az ötös körzetben

Az ötös számú választókerület lakóit várta fórumra november 16-án, szerdán öt órakor a Központi Óvodába a kerület képviselője, Ferencvári Csaba.

Az óvoda tornatermébe sok érdeklődő ellátogatott, hogy tájékoztatást nyerjen az elmúlt év kerületet érintő beruházásairól, fejlesztéseiről, valamint a jövőre vonatkozó ilyen irányú tervekről, illetve éljen a panasz és köszönetnyilvánítás jogával.

Az egybegyűlteket – a város polgármesterét, elöljáróit, iroda- és ágazatvezetőket, az érdeklődő lakosságot, a sajtó munkatársait – Ferencvári Csaba köszöntötte. Elöljáróban elmondta, hogy a megszokott bejárás elmaradásának oka a korai sötétedés és a bizonytalan időjárás. Az igényesen összeállított beszámoló az elmúlt időszakra vonatkozó események ismertetőjével vette kezdetét.
Az elmúlt egy év alatt két alkalommal volt lehetőségük a lakóknak fogadóóra keretében személyesen felvetéseket tenni a képviselőnek. Többek között az ott elhangzottak is közrejátszottak a fejlesztések megvalósulásában. A hatmillió forintos fejlesztési keret terhére zömében járdaépítések történtek.

A Szelei út, Szél utca, Pipacs utca egy szakaszán, a Gyöngy utcában, az Attila út és a Csók híd közötti szakaszon épült, illetve újult meg a gyalogjáró. Ivóvíz rekonstrukcióval egybekötött útfelújítás az Árok utcában volt. A Szent László 13. és 25. számú házak homlokzata megújult, valamint a végre kiüresedett ördög-ház udvarán lebontották a wc-ket. Adományokból megszépült a Szentkúti templom környezete; a lépcsőkorlátok, a kerékpárparkoló. A Fekete és a Kórház utcában megoldódott a csapadékvíz elvezetés. A Gém utca egyirányúsítása is megtörtént. A forgalom biztonsága érdekében több helyre telepítettek domború tükröket. A visszajelzések szerit a szelektív gyűjtők környékén eredményesen működnek a nemrég kihelyezett kamerák.

A tervek között szerepel a közvilágítás bővítése: a Szent László utca és a Kálvin János utca fejlesztése várható 13 millió forint ráfordítással. A képviselő várja a lakossági javaslatokat a közvilágítás javítására vonatkozólag. Szintén a lakók közreműködését várja a Szent László utcai játszótér eszközfejlesztése ügyében. A tavaly átadott nagy kihasználtságú Y Ház mellett parkolók épülnek majd.

A környezet szépségét és – nem utolsó sorban –, védelmét fokozza a zöld felületek növelése. Az elöregedett, balesetveszély miatt kivágott, illetve a későbbiekben kivágásra ítélt fák helyére előnevelt facsemetéket ültetnek. Olyan szakaszokra, parkokba is kerülnek növények, ahol eddig nem voltak. Jövőre végre rendezik a Gát utcai parkot is. A járdafelújítások folytatódnak. A Rét utca-Szent Imre úti kereszteződésbe figyelemfelkeltő sárga stoptáblát, domború tükröt és 3D-s lassítót helyeznek ki.

Ferencvári Csaba összefoglalta a ciklus hátralévő részében elvégzendő feladatokat, melyek járda és parkoló építéseket, parkrendezéseket, útfelújításokat, újabb kamerák telepítését, rendszeres konstruktív lakógyűléseket tartalmaznak.

A kerületet is érinti a város kerékpárút-hálózatának bővítése. Erről és a városközpontra vonatkozó egyéb beruházásokról Alvári Csaba főépítész prezentációját hallhattuk. A terveket kivetítőn szemlélhették az érdeklődők. Elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épül a Szent István körúton. A kórház miatt nagy forgalmú Mária utca, Szelei út szintén kerékpárúttal bővül. A Szelei út szabálytalan, merőleges parkolói helyett, párhuzamos felfestésű parkolóhelyek lesznek kialakítva. A Szentkúti téren 13 parkírozó helyet építenek. A főépítész nagy vonalakban ismertette a főtér és a jelenlegi buszpályaudvar rendezésére vonatkozó terveket is.

A beszámolókat követően a lakók vették át a szót, akik aktív megnyilvánulásaikban nem csak a körzet problémáit tárták a vezetőség elé. Kifogásolták a kórház kevés parkolóhelyét, sőt javaslatot tettek mentőhelikopter leszálló létesítésére is. Szintén a kórházi közlekedést érinti a helyi buszjáratok bővítésének igénye, ami lehetővé tenné a betegek könnyebb eljutását az intézménybe. A polgármester elmondta, hogy folyamatosan keresik a megoldást a helyi tömegközlekedés javításának érdekében. Mindenképpen várható változás, de egyelőre a várost szerződése nehezen együttműködő partnerhez, a Volánhoz köti. Ide vágó téma volt a jelenleg használaton kívüli buszvárók takarítása. A J.V.V. Nonprofit Zrt. ígérete szerint megvizsgálják a problémát és orvosolni fogják azt, csakúgy, mint a hiányzó, illetve nem megfelelően ürített szeméttároló, kutyapiszok-gyűjtő edények ügyét.

Panasz érkezett a Szent László utcai játszótéren randalírozó fiatalokra. A lakók szeretnék a közterület-felügyelők aktívabb jelenlétét. A polgármester kérte, hogy aki rendbontást lát, értesítse a közterület-felügyelőket, a rendőrséget, vagy a képviselőt, hogy a tettenérés megvalósulhasson. Mindemellett az iskolaigazgatóknak is felhívják a figyelmét a tanítási időben történő utcai jelenlétre, rendbontásra. Ismét terítékre került a kutyasétáltatók ügye. Szabó Tamás válaszában elmondta, hogy a kutyákat az utcákról nincs joga a városvezetésnek kitiltani, azonban a kutyatulajdonosoknak be kell tartani a szabályokat.

Köszönet érkezett az esztétikus utca névtáblákért. Nem a körzetet érinti, de ismét szóba került a Déryné Rendezvényház, ahonnan hiányolják a liftet a városlakók. Szintén a polgármester adott választ, kifejtve, hogy tízmilliós nagyságrendű beruházás lenne a lift építése. A Malom rendezvényház megépítésével a programok nagy része átkerül oda, ahol akadálymentesített környezetben juthatnak el a nézők az előadásokra.

Felvetés érkezett a Szövetkezet út üzletsori szakaszának rossz járda és közvilágítás problémájának megoldására. Mások a Rét utca elöregedett ivóvíz-hálózatának és útjának minősíthetetlen voltára hívták fel a figyelmet. Ferencvári Csaba ígérete szerint a közeljövőben megoldódnak ezek a problémák is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?