Megfújták a csillagkürtöt

Röppen a rím, szalad a szó, csak a hallgató fülében nyugszik meg, aki elmélázik, aztán töpreng a mondanivalón. November 14-én a városi könyvtár kamaratermében a levegő megtelt szebbnél szebb szófordulatokkal, metaforákkal, a IV. Csillagkürt verspályázat eredményhirdetésén.

A magyar nyelv napjának méltó megünneplése volt a kedd esti program, melyen átadták a díjakat a IV. Csillakürt nyertes pályázóinak. Kocsán László, a verspályázat megálmodója köszöntötte a jelenlevőket. Ifjúsági, felnőtt és különdíjas kategóriában díjazták a 29 versíró pályaművét.

A zsűri tagjai Góg János, Juhász Gyula- és Váczi Mihály-díjas csongrádi költő, Csapó Lajos író, költő, festőművész, valamint Utasi Hajnalka és Kocsán László jászberényi költők értékelték az írásokat. Góg János kiemelte, hogy a verseket tekintve fontos kritérium volt a művek érthetősége és a formai szabályok megtartása.

A kávéházi hangulatot nemcsak a körasztalok és a teasütemények, valamint a kötélre csipeszelt idézetek, illetve az írók, költők arcképe sugallta, hanem a közvetlen hangulat is, melyben az első pillanattól kezdve feloldódott a közönség. Az egyórás beszélgetés után, öt órától megkezdődött az eredményhirdetés, amit Erdei Gábor, a helyi televízió felelős szerkesztője és Szöllősi Gabriella színesített a díjazott versek érzékeny felolvasásával.

Az ifjúsági kategória győztese Szabó Anna lett Felhősztori című versével, amely a nyári zivatarokat idézve, képzeletünk elé tárta a kis felhő történetét „esik eső, földre koppan, eső vízből, élet lobban.” A rangsorban őt követte Pataki Fanni, a harmadik helyezett Fényes Kitti lett. Különdíjban pedig Bathó Zsófit részesítették.

A felnőtt kategória első helyét Krieger Zsófia vitte el, aki a Vágyaim intellektusa című írásával győzte meg a zsűrit „hogy nem rossz a képzelet, nem a játékban van a hiba, csak téged is elragad a hangszálaidon játszó domború metrika”. A második helyezésnek Pongóné Sípos Marianna örülhetett Jászszentandrásról, míg a harmadik díjat Kormos Istvánnak ítélte a zsűri.

Különdíjban részesült Varga Imre, Szabó Tünde, Patakiné Kocsis Ágnes Jásztelekről és Berki Ferencné Jászapátiról.

A zsűri tagjai szívélyes kézfogással, oklevéllel és ajándékcsomaggal ismerték el a kiváló művek alkotóit. Az ünnepséget Szarvas Lászlóné Csilla, a könyvtár munkatársa és Utasi Hajnalka Gyimothy Gábor: Nyelvlecke című versének felolvasásával zárták.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?