Élmények a rokonlátogatásról

Gyere velünk a múzeumba címmel írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezen program keretén belül vehettünk részt csütörtök este a Jász Múzeum falai között izgalmas előadáson, amelyen az Oszétiában tett látogatásról számoltak be a delegáció tagjai.

Augusztus első hetében az Oszét Nemzetiségi Minisztérium meghívására a kultúra különböző szegmenseiből 13 jász küldött utazott Észak-Oszétia fővárosába, Vlagyikavkázba, hogy részt vegyen az Alánok nyomában – Etnoláger – 2016 című nemzetközi programban. A találkozó célja, hogy a közös eredettel összekötött népcsoportok személyes kapcsolatok révén közelebb kerüljenek múltjukhoz, közös kultúrájukhoz. A projektben a jászokon kívül Törökországból, Szíriából, Észak és Dél-Oszétiából érkeztek alán gyökerekkel rendelkező képviselők. Az egy hét alatt átélt felejthetetlen élményekről, tapasztalatokról, személyes benyomásokról meséltek a résztvevők a múzeum népes közönségének.

Bevezetésül dr. Selmeczi László régész megpróbálta tíz percben összefoglalni a jászok eredetének történetét. Elmondta, hogy 1944-45-ben orosz tudósok által megtalált nyelvemlékek bizonyítják az oszét rokonságot. Az oroszok találtak bizonyítékot arra is, hogy a Kaukázusban alán népcsoportok éltek, onnen vándoroltak tovább nyugat felé.

Egy részük a mai Oszétia területén maradt, ahol máig őrzik ősi szokásaikat. Szatmári Antalné alpolgármester asszony elmesélte, régi vágyát válthatta valóra ezzel az utazással, mely során meglátogathatta őseink földjét. Meglepődve tapasztalta, hogy az oszétek mennyire számon tartják az alán rokonságot, milyen határtalan szeretettel fogadták a küldöttséget. Felidézte a tiszteletükre rendezett színes műsorokat, a fantasztikus lakomákat, a nagyfokú politikai és sajtóérdeklődést, illetve nem utolsó sorban a páratlan szépségű táj látványát. Örömmel számolt be arról, hogy a két ország kapcsolata magasabb fokra lépett, amit kölcsönös meghívások jeleznek tanulmányi és kulturális téren egyaránt.

Kovács Béla műfordító bemutatta a múzeum közönségének az oszét hősi eposzokról szóló kötetét, valamint az oszét népmeséket összegyűjtő könyvét. A műben szereplő eposzok ma is az oszétek viselkedési és illemkódexének alapjait jelentik.

Farkas Kristóf Vince történész, muzeológus a temetkezési szokásokról, és a vallásról tartott az utazáson készített felvételekkel illusztrált előadást. Elmondta, hogy az oszétek vallása érdekes keveréke a pogányságnak és az ortodox kereszténységnek. Az út során számos példát láthattak a különösen tisztelt Szent György megjelenítésére.

Szűcsné Urbán Mária a táncos bemutatók és táncházak alapján az oszét néptáncról és viseletkultúráról beszélt, ami nem hasonlít a mi jász hagyományainkhoz. Az ő táncuk sokkal ősibb, több száz éves hagyományt visz tovább és éltet ma is a mindennapi életük szerves részeként.

Jancsik Balázs régész, egyetemi kutató a közös utazás óta eltelt időben már újra járt kint Oszétiában, ahol az állattartáshoz kapcsolódó régészeti kutatásokat végzett. Erről számolt be röviden az összejövetel alkalmával.

Kovácsné Lajos Krisztina gyönyörű hangján előadott népdalaival többször megörvendeztette oszét rokonainkat. A múzeumi estén mi is kaptunk ízelítőt repertoárjából. Borbásné Budai Valéria népiruha-készítő vetített képekkel illusztrálta, hogyan sikerült a hagyományos motívumokat a mai modern ruhadarabokon, táskákon, ékszereken megjeleníteni Liza Gabarati oszét divattervezőnek.

A gyönyörű utazásnak szomorú momentuma volt, amikor meglátogatták a beszláni iskolát, és a 2004-es terrorcselekménynek áldozatul esett 186 kisgyermek örök álmát őrző temetőt.

Dr. Bathó Edit képes beszámolójában felelevenített a látogatás protokolláris fogadásait, amelyeknek része volt a terített asztal örömeiben való elmélyülés is. Láttunk képeket a gazdagon megrakott tálakról, hallhattunk a helyi gasztronómiai szokásokról. Megtudtuk, hogyan ittak a kos fejet formázó ibrikből árpasört. Utóbbi nedűt a múzeum vendégei is megkóstolhatták, az előadás zárásaként vetített néptáncos film megtekintése közben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?