Harmóniában önmagunkkal

„Harmóniában lenni önmagunkkal, hogy megtaláljuk a belső béke és az elégedettség állapotát.” Ez volt a november 6-án, vasárnap megrendezett Harmónia nap mottója a Déryné Rendezvényházban.

Az első előadó Hamonn Zsuzsanna Szerepeken át az új tudatba lépés címet adta mondanivalójának. Hallhattuk, hogy az emberi lét mögött teljesség van. Minden nap örüljünk annak, hogy felébredtünk, dobog a szívünk, mozogni tudunk, lélegzünk. Egész nap egyszerre vagyunk anyák, apák, gyermekek, dolgozó emberek, kollégák, mindenki a maga bajával, gondolataival. Érjük el, hogy odafigyelünk magunkra, a másikra. A harmónia mindenben benne van. A lélekhajóba beszállva hagyjuk, hogy a szellemünk irányítson, vezessen bennünket. Mindennek van létjogosultsága, még a zajnak is. Hamonn Zsuzsanna arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudás és bölcsesség mindenkiben benne van. Örömmel, könnyeden éljük meg napjainkat.

A folytatásban Gunagrihát hallhattuk, aki már nem először járt Jászberényben. A Siker és boldogság a munkahelyen című kézikönyv a munkahelyi körülményeink átalakításáról szól, s ebből hozott múlt vasárnap egy szeletet az előadó. Elmondta, ha már tökéletesen megteremtetted a békét a családodban, akkor a munkahelyen is meg kell. Aktív napjaink nagy részét ott töltjük, tehát nem mindegy hogyan érezzük magunkat, hogyan érünk este haza: fáradtan, stresszel teli, vagy nyugodtan, minden idegességtől mentesen. – A munkát szükségszerű rossznak tartjuk, amit el kell végezni, hogy pénzt kapjunk érte, a tevékenységet azonban fölöslegesnek tűnő „valaminek” tartjuk. – fogalmazott az előadó. Azonban léteznek olyan belső egyéni hozzáállások, amit magunkénak érezve nem fog tovább fárasztónak tűnni a munka. Az egyik ilyen a lelkesedés. A kedvesség a másik kulcsszó, amit a munkahelyen gyakorolnunk kell, és a mosoly, a másik iránti figyelmesség.

Majoros Melinda volt életvezetési tanácsokat ad a hozzá fordulóknak. Ezúttal párkapcsolatokról beszélt, arról, hogyan lehetnek ezek sikeresek az emberek életében. Azon túl, hogy magunkat meg kell ismernünk, s véleményt formálni önön belsőnkről, külsőnkről, fontos a társunk megismerése, annak teste és lelke egyaránt. Ugyanis mindezek az alapjai a sikeres, jól működő kapcsolatnak.
Gulyás Zsuzsanna a testben kódolt érzelmekről szólt. Kineziológiával foglalkozik, amivel lehetőség van egyebek mellett: stresszoldásra, a szorongás-, a pánik-, a meddőség lelki okainak feltárására, konfliktuskezelésre, önbizalom-növelésre.

A nap záró részében a sármos, jóvágású, kellemes hangú színész Szabó Sipos Barnabás Erdei Gáborral, a helyi televízió felelős szerkesztőjével beszélgetett. Ezúttal nem színészi pályafutásáról, szerepeiről, hanem arról, hogy 30 éve fest. Gyermekkorától a mai napig nagy álma, hogy igazán megtanulja az ecsetkezelést, ami csodás dolog, olyannyira, hogy festés közben megáll körötte a mindenség…

A koraesti órákban ért véget a Harmónia nap. Egész nap a mellettem ülő édesanyámnak szurkoltam, hogy a karján lévő 7-es számot valaki húzza már ki, hiszen olyan izgalmas dolog, ha Fortuna ránk mosolyog. Aztán négy órakor én lehettem a szerencsés, aki az üvegcséből húzhattam a következő nyertes számot. S ez csodák csodájára nem volt más, mint a 7-es, igen, anyukám hetese. Nos, erre mondom én, hogy a gondolatnak tényleg teremtő ereje van. Teljesen harmóniába kerültem magammal…

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?