Országos Könyvtári Napok

Október első teljes hetében – hétfőtől vasárnapig –, ismét megrendeztük az Országos Könyvtári Napok helyi programsorozatát. Könyvtárunk három témában, a Zöld könyvtár, a Könyvválasztó és a Múltidéző témakörökben szervezett programokat.

A Zöld könyvtári napok keretében a 2. osztályos gyerekek részére Pongóné Illés Magdolna óvónő tartott kézműves foglalkozást. A kézműveskedés az újrahasznosításra épült, így az alkotások főként a már szükségtelenné vált szívószálakból, papírtasakokból és kartondarabokból, valamint magvakból és termésekből készültek.

A Könyvválasztó napon a 4. osztályos gyerekek számára kiírt rajzpályázat eredményhirdetése zajlott le. A pályázatot a magyar népmese napja alkalmából hirdettük meg, amelyet szeptember 30-ához, Benedek Elek meseíró születésnapjához kapcsoltunk. A téma Benedek Elek: A sündisznó című meséjének illusztrálása volt. I. helyezett: Rácz Róbert 4. c, II. helyezett: Urbán Eszter 4. c, III. helyezett: Jász László 4. a, különdíjas: Szabó Andrea 4.b osztályos tanuló lett. Az alkotások elbírálását szakmai zsűri segítette, melynek tagjai: Deli Julianna rajztanár és Törökné Rusvai Mária amatőr festők voltak.

A Múltidéző napon dr. Kalmár Pálné ny. igazgató tartott előadást Kocsis Pál, Jászapáti vértanúja címmel. Az előadás során nemcsak az 1849. június 23-án Bruck an der Mur településen kivégzett jászapáti huszártizedes életével és sorsával ismerkedhettünk meg, hanem ezen időszak történelmi hátterével és Kocsis Pál Nádor-huszár vértanú társainak történetével is. A program résztvevői gazdagodtak ismeretekkel a hazaszeretetről és történelmi áldozatvállalásról egyaránt. A helytörténeti vonatkozásokban gazdag előadás Jászapáti szellemi-történelmi értékeinek kevéssé ismert fejezeteivel ismertette meg hallgatóságát.

Szerző:
Csintalan Dóra

Vélemény, hozzászólás?