Hangokból varázsolt érzelmek

Szombat este városunk műkedvelői gyűltek össze a Déryné Rendezvényházba, ahol igazán egyedi és lenyűgöző koncertnek lehettek fül- és szemtanúi. Váradi László ifjú zongoraművész a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral lépett színpadra.

A Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorból is ismert, a zsűri különdíját elnyerő Váradi László Jászkisérről származik és ötéves kora óta zongorázik. Tehetségét hamar felfedezték, tízévesen nyert először másodmagával országos zongoraversenyt. Tizenegy évesen vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Osztályába, ahol a szintén jászsági származású Gulyás István növendéke lett. A Junior Príma-díjas zongoraművész pályája azóta is felfelé ível, nemzetközi versenyeken elért kiváló eredményeket és jelentős fellépéseket tudhat magáénak.

A jászberényi közönség is láthatta, hogy Laci komoly, alázatos fiatalember, aki kivételes technikai tudással muzsikál. Játéka érzelmekkel teli, gesztusaiból jól látható, hogy a játszott zenemű örömet, vagy éppen bánatot, fájdalmat ír le.

Sokat elárul az előadóról, hogy főként Liszt darabokat állított össze repertoárjába, köztük Nincs békém című Petrarca-szonettet, az f-moll (Appassionata) transzcendens etűdöt, valamint a B.A.C.H. fantázia és fúgát.

Az est folyamán Deméné Ilonka Gabriella konferálta fel a soron következő műveket, a tőle megszokott alapos felvezetéssel és humorral. Ahogy a tanárnő fogalmazott: annak idején Liszt Ferenc maga is sztár volt, és a lányok mit meg nem tettek volna egy hajfürtjéért. Ma már ugyan nem így rajonganak a lányok a sztárokért, de fürtökből Laci sem szűkölködik. Ahogy tehetségből sem: az egyes darabokat kotta nélkül játszotta. Elmondása szerint a célja az érzelmek tolmácsolása a közönség számára.

Az est második blokkjában a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Grieg: Peer Gynt szvitjének hét tételét mutatta be Dobszay Péter karmester dirigálásában. A közönség fel-felütötte a fejét az egyes tételek hallatán, hiszen gyakran alkalmazták filmekhez, reklámokhoz Grieg dallamait.

A hangverseny méltó zárásaként Edvard Grieg norvég zeneszerző, A-moll zongoraversenyét mutatta be a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Váradi László szólójátékával. A norvég romantika jelképévé is vált zenemű üstdobfelütéssel indult és katartikus zongoraszólóval zárult. A közönség felállva tapsolt a szenzációs előadás után, nem véletlenül.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?