Három kör és nyolc vonás

Előző írásomban pár hónapja lezártam egy szegmensét annak a koncepciónak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Jászberény városnak különleges, egyedi és hangulatos belvárosa lehessen. A felvázolt gondolatok alapján – bátran állíthatom – a Jászkun kerületi székház és szűkebb értelemben vett környezete a város egyik ékköve lehet a jövőben.

De, ami az egyik szempontból előnyös, az a másikból hátrány lehet! Ezért, szinte parancsoló módon tovább kell lépnem, gondolataim mezején. Bizonyára emlékeznek a kedves olvasók arra, hogy a Fürdő utcai szoborcsoport, amely a Holló András utca végénél található, oda kerülne elképzelésem szerint, ahol egykor méltó helye volt.

Ennek következtében értelemszerűen kiüresedne a térnek ez a része, és a megszokott látványnak nyoma sem lenne. Pedig a Holló András utcának igen fontos szerep jutna!

Először is, levezeti a kiszélesített rendezvénytéren tartózkodók tekintetét, a Zagya partján kialakított sétányra, ahol jelenleg is, egy vélhetően melléképület, fehérre meszelt falába ütközik a szem, a Zagyva túloldalán. Mondanom sem kell, hogy a nevezett utca egykori Lehel szálló felöli oldala kifejezetten szép, míg az ellenoldalról ez már nem mondható el. Némi ellensúlyt eredményezhetne a – jelenlegi lámpaoszlopokat kiváltó – „ három konzolos sétány kandeláber” sor, és egy szépen parkosított sáv. A széles utca, máris barátságosabb, élőbb és hangulatában különleges lehetne főképpen akkor, ha arra gondolok, hogy elképzelésem szerint. át kellene vennie a Lehel Vezér Gimnázium előtti térrész funkcióját, majdani rendezvények esetén. Ám amikor ilyen esemény nincs, maga az utca látványa felkészíti a sétálót a végén található hangulatváltásra.

Hangulatváltást említettem, amihez a kőhíd és a Lehel Fim-Színház közötti sétány áthangolására lenne szükség! Ennek első lépése lehetne – elképzelésem szerint – egy a művészvilág Jászberényi hírességeinek emléket állító szoborkompozíció.

Témája: Egy viszonylag magas, színpadias háttér előterében, három híres ember, Székely Mihály világhírű operaénekes, egyik ismert szerepének jelmezében, középen kissé előre lépve Déryné Széppataki Róza a színpadi világ hallhatatlan alakja, korhű ruházatban kis esernyőt tartva a kezében, illetve Palotási János országos hírű dal és tánckomponista, dalegyleti karnagy, a partitúra előtt, pálcával a kezében, karnagyi mozdulattal. A férfiak jobb, illetve balra kissé elfordulva állnak a Lehel Film-Színház, illetve a kőhíd felé fordulva.

A nemrég felújított park, kifejezetten szép, és hangulatos a Zagyva parti sétány is, a piacra átívelő fahíddal. A mozi park felöli homlokzata – nem beszélve a Fürdő utcai oldalról – azonban némi kívánnivalót hagy maga után! Az épület toronyszerű részén mindössze három karika és nyolc vonás, mint díszítő elem látható. Ebből a járókelő, még csak véletlenül sem sejtheti, mi a funkciója ennek az épületnek. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egyébként, vízmentes kifeszített vászon táblán olvasható az intézmény neve.)

Szerény javaslatom szerint, a toronyszerű részre, a film és színházi világgal kapcsolatos műalkotásoknak – nem kifejezetten szobrokra gondolok –, inkább fénytechnikával kiemelt plasztikákra – kellene kerülnie, mindkét oldalon. Ez ékesítené az épületet, és küllemében is színház benyomását keltené. A sétány művészvilágra hangoló jellegét fokozhatná, a mai utcai lámpák lecserélése olyanokra, mint amiket a Holló András utcán javasolnék felállítani.

Egy megjegyzés viszont még ide kívánkozik. Nevezetesen:- a parkban van egy leány szobor, amely kifejezetten parkdísz, hozzá köthető érdemi tartalom nélkül, ezért az általam vázolt elképzelésben nincs létjogosultsága.

A már többször említett átfogó koncepció egy újabb részfejezete ismét lezárult. A belvárosban – a leírtak alapján – a központi rendezvénytérről a Holló András utcán áthaladva, egy hangulatváltásra késztető művészeti negyedbe juthatunk, ahol a Lehel Film – Színház, igazán a színházvilágra utaló, látványos külső dekorációt kapna, egyben a sétány közepén, ugyanezen világ jeles alakjainak, szoborkompozíciója zárná le a Holló András utca végét. Az élményt fokozná, a nappali időszakban az oda illő kandeláberek látványa, illetve az általuk biztosított esti hangulatvilágítás.
Bojtos József

Vélemény, hozzászólás?