Védekezzünk az influenza ellen

A statisztikák szerint az elkövetkezendő hetek az influenza megjelenésének jellemző időszakát is jelentik. Mivel a közösségtől tartósan nem maradhatunk távol, megfontolandó a védőoltás igénybevétele.

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések zárt közösségekben. E betegségeket baktériumok és vírusok okozzák. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd alatt keletkező légúti váladék cseppecskék révén cseppfertőzéssel terjednek. Az influenza fertőzések azonban a terjedés gyorsasága tekintetében általában eltérnek az egyéb légúti fertőzésektől.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők. Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget. A megelőzés másik, és hatékony módja az időben megkapott védőoltás.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, illetve kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése – tájékoztatta lapunkat Jászberény Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya. E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is egymillió háromszázezer adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára akik, életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztettek, továbbá azoknak, akik e csoportokat az influenza vírus átadása révén veszélyeztethetik.

A Jászságba október 25-én 11 400 adag térítésmentes oltóanyag érkezik, a kiszállítás a háziorvosok részére azonnal megtörténik. A védőoltások ettől a naptól igényelhetőek a háziorvosoknál.

A járványok megelőzése érdekében érdemes minél előbb élni a térítésmentes oltóanyag beadásának lehetőségével.

A kép illusztráció.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?