Novembertől változik a horgászrend

November elsejétől megváltoznak a Városi Zagyván történő horgászat feltételei: csak az engedélyezett helyen, állami horgászengedéllyel és az ahhoz a Jászberény Városi Önkormányzat által kiadott területi engedéllyel rendelkező személy, a horgászrendben foglaltak betartásával horgászhat.

Horgászni a Városi Zagyva teljes szakaszán lehet – kivéve a Mártírok utcai gyalogos híd és a Huszár úti híd közötti területet. A Városi Zagyva Mártírok utcai gyalogos híd és a Huszár úti híd közötti területén kizárólag Jászberény Városi Önkormányzat külön engedélye alapján rendezvényhorgászat (ifjúsági programok, horgászbemutatók, horgászverseny,) céljából vehető igénybe.

Horgászni a nyári időszámítás szerint 5 órától 21 óráig, téli időszámítás szerint 7 órától 19 óráig lehet. Az éjszakai horgászat tilos. Horgászni állami horgászengedéllyel és az ahhoz a Jászberény Városi Önkormányzat által kiadott területi engedéllyel rendelkező személy horgászhat.

Gyermek (3 éves kortól 15 éves korig) állami horgászengedéllyel és az ahhoz a Jászberény Városi Önkormányzat által kiadott területi engedéllyel horgászhat. Az engedély tulajdonosa csak a szülő, vagy gondviselő írásos beleegyező nyilatkozattétele esetén – mely szerint gondoskodik a gyermek biztonságos horgásztatásáról – jogosult horgászni, 18 év feletti felnőtt személy felügyelete mellett! Gyermek horgász egy bottal, egy horoggal, és csak úszós módszerrel horgászhat. Ifjú horgász (15 éves kortól 18 éves korig) állami horgászengedéllyel és az ahhoz a Jászberény Városi Önkormányzat által kiadott területi engedéllyel, önállóan, felnőtt felügyelete nélkül horgászhat. Ifjú horgász egy bottal, egy horoggal, és csak úszós módszerrel horgászhat. Felnőtt horgász két bottal, botonként egy horoggal, és csak úszós módszerrel horgászhat.

Nemes halak (ponty, csuka, süllő, harcsa, balin,) valamint a busa, amúr, a kifogás után, a vízbe azonnal visszahelyezendők, megtartásuk, elvitelük tilos. Keszegfélékből naponta 2 kilogramm fogható, dévér és karika keszeg 15-30 centiméter méretben vihető el. A kifogott törpeharcsát kötelező elvinni.

Engedélyezett etetőanyag használat (száraz állapotban) maximum napi egy kilogramm. A horgász köteles, egy tíz literes szemeteszsákot magánál tartani, és a szemetet elvinni. Szemetes helyen a horgászat csak a hely megtisztítása után kezdhető meg. Szemetes helyen horgászni tilos.

A Városi Zagyva mentén húzódó zöld területen gépjárművel parkolni tilos. Horgászathoz csónakot, halradart használni tilos. Foglalt hely nincs, stéget kialakítani tilos, az engedély nélkül megépített stégeket a tulajdonosnak legkésőbb 2016. december 31-ig el kell távolítani. Azon ingatlantulajdonosok, akik a Városi Zagyva ingatlan nyilvántartás szerinti területét bármilyen célból (kerítés, felépítmény, egyéb) igénybe vették, kötelesek az igénybevételt megszüntetni, az eredeti állapotot visszaállítani legkésőbb 2016. december 31-ig. Jászberény Városi Önkormányzat a horgászrend évközben történő változtatás jogát fenntartja!

Egyebekben a 16-347-1-5 vízterületi kódú Jászberény Városi Önkormányzat kezelésében lévő Városi Zagyva vízterületen a MOHOSZ által kiadott horgászati előírások, valamint a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013.évi CII. törvény rendelkezései az érvényesek.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?