A királyfiból lett jó pásztor, remete és szent

Szent Vendel, az állatok védőszentje előtt tisztelegtek és a jó termésért imádkoztak a Jászberényi Gazdák és Polgárok Körének képviselői szentmisével, koszorúzással és mulatsággal.

Zsova János káplán mutatott be szentmisét október 22-én, szombaton 14 órakor a Barátok templomának Szent Vendel oltáránál, amely 1775-ben épült, barokk stílusban. János atya emlékezetbe idézte Szent Vendel alakját, aki az első évezred második felében élt. A királyfiból lett pásztor, remete életét az alázat és imádságos lelkület jellemezte. Szent Vendel a természetben tudott igazán elmélyülni a Jóisten végtelen szeretetében. „Találjuk meg mi is ezt az elmélyült kapcsolatot a Jóistennel!” – buzdította a híveket János atya.

Amint azt Hortiné dr. Bathó Edit és Faragó László közös tanulmányában (Jászsági Évkönyv 2005, Szent Vendel szobrok a Jászságban) olvashatjuk, a Szent Vendel kultusz a XIX. században terjedt el szélesebb körben a Jászságban. A Gyöngyösi úti hídnál álló, pásztort formáló alkotás a város második Szent Vendel szobra, amelyet 1866-ban állíttatták. A második világháborúban a szobor elpusztult, de 1946-ban Csák József kőfaragó mestert bízták meg a régi mintájára egy új szobor megalkotásával.

1993-tól a Jászberényi Gazdák és Polgárok Köre a szobor gondozói, akik azóta minden évben fejet hajtanak és koszorút helyeznek el Szent Vendel tiszteletére a róla megformázott szobornál. A hagyományokhoz hűen az ünnepi szentmisét követően idén is kivonultak az emlékezők a Gyöngyösi úti Szent Vendel szoborhoz. Itt Taczman András diakónus vezette az elmélkedést, aki hangsúlyozta, hogy nem a kőszobor, hanem Szent Vendel szeretete vonzza az emlékezőket főhajtásra, számvetésre és hálaadásra. Az ő munkálkodása, amelyet az egyház életében, a mindennapjainkban nyújtott nekünk és példamutató számunkra. „Adja a Jóisten, hogy ez a kegyelem töltse el a szívünket és gazdagítsa életünket! Bővelkedjünk a jó terményben mi is és azok is, akik a Föld másik részén szűkölködnek emberi javakban.”

A fehér virágokkal ékesített koszorút Szabó Tamás polgármester, Tamás Zoltán, a Jászberényi Gazdák és Polgárok körének elnöke, valamint Szaszkó Sándor alelnök helyezték el. Tamás Zoltán megköszönte a jelen lévők részvételét, és estére ünnepi vacsorára, mulatozásra invitálta vendégeit a gazdák Árpád úti székházába.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?