Egy kis virtuóz hegedűs

Burai Zsolt Kevin arany minősítést kapott október 19-én, a III. Országos Bihari János Hegedű- és Vonós Kamarazenei Fesztiválon. Úgy emlékezik, hogy először egy óvodai műsor keretében lépett színpadra lakóhelyén, az alattyáni Művelődési Házban. Azóta eltelt több év. Jelenleg a Belvárosi Általános Iskola Székely Mihály Tagintézmény hatodikos tanulója.

Burai Zsolt Kevin élete nagy álma, hogy hegedűművész legyen. A Palotásy János Zeneiskolában Bernhardt Andrásné Évike mellett bontogatja szárnyait, tehetsége, kitartó szorgalma hozzásegítheti, hogy céljai valóra váljanak. A fent említett versenyen zongorán Farkasné Szőke Tünde kísérte.

A közelmúltban volt szerencsém őt megismerni és beszélgetni életéről, sikereiről. Elmondta, hogy először az otthon talált gitáron próbált meg játszani. Aztán rábukkant édesapja hegedűjére. Ekkor keltette fel érdeklődését ez a hangszer, amelyet kisiskolás korától használ, tanul, és azóta fontos része az életének. Intézményi keretek között hatéves kora óta hegedül. Zsolti hetente kétszer jár hangszeres órára. Ott fejlesztik tudását és készülnek fel a különböző fellépésekre, versenyekre. Mindezt az iskolai tanulmányaival jól össze tudja egyeztetni, hogy ott se legyen lemaradásban.

Az ország számos városába, településére eljutott már, akár fellépőként, akár versenyek résztvevőjeként. Néhány fontosabb állomást megemlítve a sok közül: Országos Hegedűverseny 2013-ban, ahol harmadik helyezést ért el; A 100 Tagú Cigányzenekar prímása volt a Kárpát Medencei Cigányság budapesti találkozóján; a Zathureczky Ede Országos Hegedűversenyről dicsérő oklevéllel tért haza; a jász világtalálkozók rendszeres fellépője; az Adj Teret a Tehetségnek jutalom hangversenyén is részt vett Budapesten; kétszer volt Országos Barokk Fesztiválon, ahol az idén arany oklevéllel ismerték el munkáját. Nemzetközi hegedűfesztiválon is fellépett két alkalommal, legutóbb tavaly arany minősítést kapott; a JNKSZ megyei vonós versenyt pedig megnyerte. Ez év áprilisában a Kiskunfélegyházán megrendezett országos versenyen is első helyezést ért el.

Ezek mindössze szemezgetések az elmúlt időszak jelentősebb eseményeiből. Ebben az évben az egyik legnagyobb megmérettetés a televíziós tehetségkutató műsorban, a Virtuózokban való szereplése volt az ifjú tehetségnek. Ide első körben be kellett küldeni egy zenei felvételt, a második alkalom már személyes szereplés volt Budapesten, majd jött a televíziós fellépés. Zsolti az elődöntőig jutott. A zsűri tagjai elismerően nyilatkoztak produkciójáról.

Szintén nagy öröm volt az ő, és családja, tanárai számára, hogy a közelmúltban a KLIK Jászsági Tankerületének elismerésében részesült a Palotásy János Zeneiskola növendékeként.

Nagyon szereti a zenét, s mint mondta, zeneszerzéssel is próbálkozott már. Neki ez a játék. Ez tölti ki az életét. Nem adja fel célját, hogy hegedűművész legyen. Álmai között szerepel, hogy Melis László híres zeneszerző – aki többek között a nagysikerű Jászok című történelmi dal- és táncjátéknak a zeneszerzője – írjon neki egy hegedűdarabot, amit ő mutathat be először. Erre a szerzőtől már ígéretet kapott.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?