Kottába foglalt imádság

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtti este a szabadkai Pro Musica Kamarakórus és a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara tartott magával ragadó hangversenyt.

Október 22-én Szántó József apátplébános köszöntötte a zenekedvelő közönséget a főtemplomban. Azt kívánta, hogy legyen hegyeket mozgató imádság ez a hangverseny, ami összefűzi az eget és a Földet „a Szentháromság dicsőségére, a Boldogasszony örömére és mindnyájunk tetszésére”.

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus tagjai énekszóval vonultak be az oltár elé. Az est folyamán a 48 éves kórust Csikós Krisztina vezényelte. Repertoárjukban hallhattunk két szerzőtől is Ave Maria-t, Magnificat-ot, az Ünnepre jöttünk című dalt, valamint a szerb egyházi liturgia egyik legszebb részletét is.

A második részben a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkarát hallhattuk, Beniczki Béla karnagy irányításával. Városunk valószínűsíthetően legrégebbi kórusának annak idején Palotásy János is tagja volt, és az 1930-as években alakult át férfikarból vegyes karrá. Az angyali kórusmuzsika hallatán kijelenthetjük, hogy a kórus elérte célját és nemcsak önmagát, de a közönséget is közelebb vitte a Jóistenhez. Előadásukban hallhattunk gregorián dallamokat, Liszt Ferenc Ave Maria-ját, és kortárs szerzeményeket is.

A hangverseny az est méltó megkoronázásaként a két kórus közös énekével zárult, a közönség hallhatóan nagy örömére.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?